Langkau ke kandungan utama

Terbang

Aku cuba pujuk Zura balik ke Alor Star dengan AirAsia atau Firefly. Aku rasanya ianya lebih selamat daripada menggunakan bas ekspres. Lagipun, tiket AirAsia cuma RM85 sehala dan Firefly pula cuma RM75 sehala. Lebih RM30 daripada menaiki bas tetapi tiba dalam masa cuma sejam.

Dia tidak mahu. Aku faham kenapa. Fear of Flying. Aku dulu pernah alami perkara yang sama ketika mula-mula menaiki kapal terbang. Risau dengan apa yang akan berlaku kerana kita tidak berpijak di bumi yang nyata. Kita terbang di angkasa dan secara literal, sangat tinggi di angkasa. Kalau orang yang takutkan ketinggian, itu satu masalah besar.

Boleh saja aku beli dua tiket dan terbang bersamanya, kemudian patah balik seorang diri. Maksud aku, penerbangan adalah alternatif yang lebih mudah. Lebih menjimatkan (walaupun tidak jimat wang ringgit) dalam banyak perkara. Lebih selamat, itu pasti. Aku fikir, syarikat penerbangan di Malaysia perlu lebih agresif untuk memasarkan perniagaan mereka. Mereka perlu menawarkan lebih banyak penerbangan dengan harga yang lebih murah. Mobiliti pantas adalah penyelesaian kepada banyak masalah.

Setakat yang aku lihat di laman web AirAsia dan Firefly, mereka cuma menyediakan dua penerbangan sehari ke Alor Star. Bagi aku itu masih belum mencukupi. Perlu ada sekurang-kurangnya empat penerbangan sehari dengan kos harga yang lebih murah. Kerajaan perlu beli lebih banyak insentif kepada syarikat penerbangan tambang murah. Jangan asyik fikir sentimen menjaga anak emas mereka, MAS. Keterbukaan adalah penting untuk menjana ekonomi yang lebih baik.

Beberapa tahun dulu, jarang dengar orang di pejabat pergi melancong (lebih berupa membeli belah) di Bandung, Indonesia. Tetapi dalam masa setahun ini saja, berpuluh, mungkin beratus staf di pejabat yang terbang ke Bandung, Indonesia untuk melancong. Kita tidak boleh bayangkan perkara yang sama 10 tahun lalu. Mobiliti adalah penting dan sama penting juga bila ianya ditagkan dengan kos yang berpatutan. Semua orang akan menggunakannya.

Aku akan terus pujuk Zura. Kalau dia mahu. Aku tidak boleh paksa kalau dia tidak suka. :-)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…