Langkau ke kandungan utama

Di Padang Strawberi, Tiada Manusia Mahu Berpolitik

Sedang aku asyik makan tomyam seafood bersama Zura di Strawberry Fields Cafe, Petaling Jaya malam tadi, aku ternampak beberapa orang berbaju melayu, baju batik dan kemeja masuk ke kafe. Nampak gaya macam orang yang rajin berpolitik.

Bila semakin hampir, aku sedari mereka adalah penyokong parti Keadilan Rakyat. Ada majlis berhampiran kawasan sekitar. Waktu begitu mungkin mereka berehat untuk makan. Makan di sebuah kafe sederhana mewah. Walau apa pun perjuangan politik, sebenarnya kaum elitis yang benar-benar menguasainya. Golongan rakyat biasa adalah pengikut dan penyokong tegar dan mereka ini adalah 'foot soldiers' kepada elit-elit politik.

Aku berjenaka dengan Zura ketika keluar dari kedai, aku mahu menjadi ahli PKR. Dia tegah. Katanya lebih baik aku jadi ahli PAS. Aku jenaka lagi; daripada PAS, lebih baik aku jadi ahli DAP. Lebih keras tegahan Zura. Katanya DAP hanya akan mempergunakan aku, seorang melayu, untuk kepentingan politik bangsa mereka.

Sedari atau tidak, akal fikiran kita sebenar sudah tertanam dengan dogma ciptaan orang lain. Propaganda politik mempengaruhi tindakan dan fikiran. Dalam negara ini, orang melayu di kampung, seperti ayah dan emak, mereka percaya hanya UMNO dan Barisan Nasional (BN) saja yang 'boleh dan berhak' memerintah negara ini. Mereka percaya hanya UMNO dan BN saja yang boleh menjamin masa depan orang melayu dan bangsa lain (sudah semesti ada perbezaan). Parti lawan UMNO dan BN adalah dianggap seperti musuh negara, sama tarafnya dengan komunis dan penjajah. Parti lawan adalah perosak dan niat serta tujuan mereka cuma satu; menghancurkan negara.

Malah, kalau kamu baca blog pro-BN, kamu dapati mereka menulis seperti parti lawan ini wajib dihancurkan dan dimusnahkan sama sekali, sama seperti musuh negara.

Maka, apa makna demokrasi dan kebebasan untuk kita bersuara dan memilih wakil kita? Aku sama sekali akan dikecam oleh ibu bapa jika menyokong parti lawan. Pernah aku digelar tidak mengenang budi dan tidak kenang jasa BN.

Aku tidak salahkan keluarga. Kerana aku faham, propaganda bila dilaksanakan dengan sempurna, boleh menyerap dalam jiwa manusia seperti segalanya betul dan hakiki. Kalau ianya telah dilakukan selama berpuluh tahun, maka ianya sudah menjadi 'undang-undang' dan 'peraturan' yang bila dilanggar, ianya ibarat seperti sebuah pengkhianatan.

Sebab itu aku sentiasa fikir, politik di Malaysia ini sungguh pelik. Malah bagi aku, cara kita berpolitik ini juga sungguh pelik. Ianya terlalu taksub dan terlalu mendominasi. Apa saja dalam kehidupan, pasti ada unsur politik.

Maka seperti mansia di kafe Strawberry Fields tadi. Aku harap mereka masuk dan duduk makan di situ dan sekadar itu. Tidak berpolitik di dalamnya. Kerana kalau mereka tahu asal usul nama kafe ini, mereka tidak akan mahu berpolitik di situ. Ianya sesuatu perkara yang hina untuk dilakukan.

Tapi, kalau masih belum faham, dengar ini;

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…