Langkau ke kandungan utama

Jersi Bolasepak Malaysia 2011

Jersi bolasepak pasukan kebangsaan Malaysia yang baru akan keluar pada 8 November ini. Aku sertakan gambarnya yang aku ceduk dari Lowyat.net.

Ini team yang akan beraksi di Sukan Asia Guangzhou tidak lama lagi. Tengok baju yang mereka pakai? Nampak pelik? Ada orang kata di bahagian depan baju nampak macam huru 'H'. H untuk Harimau. Konon.

Aku rasa baju Home tu, jalur-jalur hitam sebenarnya mengganggu visual baju tersebut. Designer baju ini sama ada seorang yang membenci pasukan bolasepak Malaysia atau budak sekolah darjah dua yang diberi upah untuk design. Just stick with simple vertical line, will you Nike? Oh, Malaysia di tangga ke 150 lebih FIFA, tiada hak untuk bargain, bukan?

Kemudian lihat pula jersi Away yang berwarna biru. Apa hal ada warna merah di lengan? Betul-betul potong stim sungguh. Kalau setakat ada jalur putih itu pun sudah cukup. Tambah merah, sudah nampak macam jersi bolasepak Amerika Syarikat.

Tambah pula mereka tukar logo FAM dengan bendera Malaysia. Sungguh aku katakan pengurusan FAM sangat bebal dan tidak peka. Kebanyakkan peminat lebih suka logo pasukan bolasepak, bukan bendera. Ini nampak macam jersi beli di kedai dan tampal bendera; macam jersi bolasepak Malaysia ketika guna Adidas dulu.

Belakang bendera (bahagian dalam jersi) pula letak tulisan "Tanah Tumpahnya Darahku". Fine. Cukup okay. Tapi bila guna font 'misteri nusantara', sudah jadi macam orang kira ini percaya sangat tahyul. Mungkin pengurusan FAM percaya Malaysia boleh menang piala dunia 2014.

Nike, rating jersi Malaysia terbaru aku beri 3/10. tiga markah simpati sebab kamu terpaksa beri sponsor kepada pasukan bolasepak clueless ciptaan FAM.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…