Langkau ke kandungan utama

Nota Hujung Minggu

Aku sedang berada di LCCT Sepang, menunggu penerbangan ke Kuching tengahari nanti. Ada konvensyen 5S di sana dan bos dijemput membuat persembahan. Aku datang sebagai sokongan teknikal.

Kamu tahu apa yang menarik? Selama ini di pejabat, slaid 5S yang dipertonton kepada pengunjung adalah menggunakan Apple Keynote di dalam iMac pejabat. Persembahan di Kuching ini juga memerlukan penggunaan komputer Apple. Tidak mungkin aku mahu angkut iMac seberat 14kg ke sana sini. Jadi aku guna MacBook Pro aku. Aku terpaksa beli kabel khusus yang boleh sambungkan slot grafik ke projektor. Nasib baik bos sanggup bayar.

Dulu lagi aku desak supaya pejabat membeli sekurang-kurangnya sebuah MacBook. Bukan untuk menunjuk-nunjuk. MacBook jauh lebih senang digunakan berbanding laptop biasa. Kamu tidak perlu fikir pasal virus dan kamu tidak perlu risau sangat kalau sistem tergendala atau tiba-tiba rosak. Lagipun, menggunakan Apple Keynote dalam persembahan kamu, ianya amat-amat cool.

Kemudian, kenapa aku ke Kuching atas urusan rasmi dengan AirAsia? Satu, sekarang kerajaan sudah benarkan staf menggunakan AirAsia untuk urusan rasmi. Dua, ianya jauh lebih murah daripada MAS. Tiga, orang di Bahagian Kewangan tidak banyak komplen kalau kita tempah lambat. Aku tempat penerbangan ini hari khamis, mereka senang hati terima. Cuba kalau guna MAS, banyaklah bunyinya nanti.

Menariknya, walaupun aku guna khidmat penerbangan tambang murah, aku masih dibekalkan dengan kemudahan seperti makan dan minum dalam penerbangan, bagasi percuma sehingga 15kg (kerajaan bayar) dan tempat duduk yang telah ditetapkan. Jadi, tidak banyak sangat bezanya.

Esok aku akan kembali ke Semenanjung. Walaupun di dalam surat, aku dibenarnya berada di Kuching sehingga Selasa, aku perlu balik esok dan balik ke Kuala Kangsar pada hari berikutnya. Pertunangan aku dengan Zura adalah pada hari Khamis. Jadi lebih baik aku balik awal untuk bersiap sedia. Aku boleh jalan-jalan kemudian nanti di Kuching, walaupun tidak ada apa yang menarik sangat hendak dilihat.

Lama aku tidak menulis di sini. Selesai beban kerja di pejabat, harapnya di penghujung tahun ini tidak sesibuk sebelum ini. Jadi boleh aku update blog ini dengan lebih kerap.

Aku perlu siapkan touch-up slaid persembahan bos. Masih ada masa sebelum terbang. :)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…