Langkau ke kandungan utama

Bebaskan Politik Malaysia Daripada Politik Feudalisme

Tengok. Tengok.

Selama yang aku perhatikan, wakil rakyat di parlimen tidak lebih daripada menjaga periuk nasi dan partinya dulu sebelum mengambil berat hal rakyat. Selama ini yang bertelagah di parlimen itu bukan kerana mempertahankan hak rakyat tetapi hak individu dalam sesebuah parti dan parti itu sendiri. Maka saban hari kita lihat parti politik bergaduh antara satu sama lain dan itu kerja yang orang ramai sangka, berjuang untuk mereka.

Bab mana yang mereka berjuang untuk rakyat? Lepas bergaduh dalam parlimen, mereka masih boleh bergelak ketawa sambil hisap rokok di lobi parlimen. Dalam dewan, semua mahu jadi singa.

Seperti yang aku pernah kata dulu, sistem politik di Malaysia masih bersifat feudalistik. Pemimpin diagung-agungkan dan berkuasa lebih dari yang sepatutnya. Rakyat yang memilih pemimpin pula kemudiannya ditekan dan diminta untuk menyembah hormat kepada pemimpin ini. Tengok bila ada perjumpaan dengan wakil rakyat; berapa lama rakyat kena tunggu untuk jumpa wakil mereka yang sering lambat tiba. Atau kita kena berbaris sepanjang jalan menyambut wakil kita. Apa motif kita panggil dia wakil kalau kita kena sembah dia macam dewa?

Mereka, sang wakil rakyat ini sepatutnya bekerja untuk rakyat. Masuk parlimen kemudian mengadu,

"Jalan di hulu ceruk ini masih belum ditar sejak merdeka dulu dan orang di kawasan itu sejumlah 100 orang mengarahkan saya menyuarakannya di dalam dewan ini!"

Tetapi tidak. Sebaliknya mereka akan masuk dalam dewan kemudian mengeluarkan segala konsep, cadangan dan hujah yang kononnya untuk kebaikkan rakyat. Ada tanya rakyat dulu ke sebelum mencadangkannya? Mereka akan jawab tidak perlu kerana mereka tahu apa yang baik untuk rakyat.

Tengok. Mereka kata mereka tahu apa yang baik untuk rakyat. Jadi apa motif kalau kita pilih seseorang menjadi wakil kita tetapi tidak mahu ambil pusing dengan cadangan dan keluhan kita? Sebaliknya mereka rasa mereka lebih tahu dan lebih senang kalau mereka tolong fikirkan untuk kita. Kita tidak perlu buat apa-apa kecuali pada setiap kali pilihanraya, kita undi mereka.

Hasilnya nanti, saban tahun pembangunan akan dibawa ke tempat kita (kalau wakil rakyat itu ada pengaruh untuk melakukannya) sikit-sikit supaya orang nampak dia buat kerja. Sokong lagi, maka kita akan dapat lagi. Kalau kita tidak sokong dan pilih parti lawan yang tidak memerintah, maka kita akan dibiarkan. Padan muka, siapa suruh tidak sokong.

Itu bukan feudalistik namanya?

Aku bukan mahu membodek kamu supaya menyokong mana-mana pihak. Aku mahu kita sebagai rakyat dan ada hak mengundi dan memilih wakil kita supaya menjadi lebih bijak. Orang yang kita pilih itu adalah wakil kita. Pecacai kita. Kita suruh dia buat kerja. Malah mereka dibayar gaji (melalui cukai yang dikutip daripada kita) supaya buat kerja untuk kita. Bukan buat kerja sesedap perut mereka.

Aku hendak beritahu kamu apabila wakil rakyat hendak jumpa kamu, wakil rakyat sepatutnya datang dulu dan tunggu kamu, bukan sebaliknya. Dia cuma wakil, bukan raja. Dia cuma orang yang diamanahkan untuk menjalankan tugas, bukan sultan yang memerintah negeri ini. Wakil kita, kita tentukan siapa dia. Bukan dia desak kita tentukan siapa dia. Wakil rakyat yang tidak menjalankan tugas, bila-bila masa pun kita boleh desak dia letak jawatan. Kita boleh pilih orang lain. Agak-agak bila kita desak wakil rakyat kita sekarang, mahu atau tidak dia letak jawatan? Melainkan dia mati, rasanya susah sangat.

Aku faham. Kita pilih dia sebagai wakil rakyat. Jadi kita perlu hormat dia sebagai wakil kita. Tapi hormat kita itu biarlah berpada-pada. Jangan sampai hormat seperti kita hormat dewa atau raja. Kita hormat sebagai seorang yang memegang amanah dan tanggungjawab yang besar. Sepatutnya datang hormat itu dimulakan daripada wakil rakyat itu sendiri. Dia perlu sentiasa hormat dengan pemilih dia. Bila itu ada, baru timbul hormat orang terhadap dia. Baru timbul rasa bangga dan rasa bertuah orang terhadap dia.

Tetapi bila dia kata dia lebih tahu daripada kita dan tidak peduli kita, kita masih mahu sokong dia? Dia tahu keadaan itu lalu dia kata, jangan pilih dia, pilih parti yang diwakilinya. Bullshit. Keadaan akan terus sama kalau begitu. Dia kekal di tempat yang sama tanpa perlu bersusah payah membantu kita. Kita akan terus bayar cukai untuk bayar gaji dia. Itu feudalistik namanya.

Jadi pengundi yang bijak. Jadi manusia yang bijak.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…