Langkau ke kandungan utama

Hubung Kait 2

Aku menjenguk ke tapak pembinaan di sebelah pejabat. Mereka sedang sibuk bekerja. Aku yakin, 90% tenaga buruh di situ, asal Indonesia. Mereka datang secara sah atau tidak untuk bekerja; mencari wang untuk sesuap nasi buat mereka dan mungkin keluarga di kampung halaman, nun jauh di Indonesia.

Sudah hampir setahun projek pembinaan di sebelah ini berlangsung, keadaannya teratur dan aman. Tidak ada gelodak jiwa dan benci yang dapat dilihat dari sudut tempat aku bekerja ini.

Sebenarnya, ramai orang Indonesia yang cukup peramah dan baik. Aku pernah bekerja sekejap sebagai supervisor kontraktor binaan semasa Putrajaya ini baru hendak membangun, kira-kira 10 tahun lalu. Aku tinggal di sebuah rumah kongsi berhampiran dengan tempat tinggal beberapa orang pekerja dari Indonesia. Kebanyakkan daripada mereka ada drebar Santai Wong (lori hantu) yang sudah agak lama bekerja dengan syarikat yang aku sertai ini. Aku cuma mula bekerja di situ beberapa hari.

Suatu petang aku menziarahi pekerja Indonesia ini di rumah mereka. Ada yang sudah berkeluarga, tinggal bersama beberapa orang di rumah yang sama. Sampai saja, aku dijemput masuk dan duduk di tepi pintu. Aku melihat suasana dalam rumah; ala kadar, sekadar cukup untuk hidup.

Sepanjang berbual, aku tanyakan keadaan kampung halaman mereka. Seronok mereka menceritakan suasananya. Tiba suatu ketika, mereka mengeluh dan mengadu. Gaji mereka sudah beberapa bulan tidak dibayar oleh majikan. Duit yang ada di tangan mereka kini adalah pinjaman daripada majikan itu sendiri. Puas diminta tetapi majikan masih belum melunaskannya. Aku fikir sedikit pelik, kalau gaji tidak diberi, kenapa masih memberi hutang? Pasport mereka juga disimpan oleh majikan. Itu kata mereka. Aku tidak bertanyakan hal itu kepada majikan kerana aku cuma bekerja selama lapan hari di syarikat itu sebelum angkat kaki. Cerita lain.

Namun kata-kata mereka ini masih aku ingat dan jadikan iktibar;

"Kami ini orang Jawa. Masih ada hati dan budi. Kalau orang Madura, sudah lama kepala towkey itu dipenggal!"

Mereka tidak teragak-agak untuk melaksanakan hukum rimba demi kesejahteraan hidup. 200 juta umat di sekeliling, hidup ini bukan sangat mudah bagi mereka.

Kembali ke hari ini. Sebentar lagi akan berlangsung perlawanan bolasepak akhir Piala AFF Suzuki pusingan kedua di Gelora Bung Karna, Jakarta. 26 Disember lalu, pasukan bolasepak Indonesia yang sejak awal lagi diramal favorit untuk menjuarainya tewas di Stadium Bukit Jalil di tangan pasukan Malaysia, 3 gol tanpa balas. Mana mungkin Malaysia yang dibelasah 5 - 1 oleh pasukan Indonesia yang sama di awal pusingan, kecundang?

Lalu disalahkan laser oleh penonton. Lalu disalahkan serbuk gatal yang ditabur atas padang saat pasukan Indonesia membuat latihan. Lalu disalahkan dukun yang didakwa diupah Malaysia untuk mengganggu emosi pemain Indonesia sehingga mereka nampak tiada tumpuan. Semua salah Malaysia.

Kambing Hitam = Malaysia.

Berteriak juga mereka di surat khabar, televisyen dan internet mengenai pasukan Malaysia yang tidak adil dan tidak ada semangat kesukanan. Provokasi media yang begitu licik menyebabkan begitu ramai rakyat Indonesia yang terpengaruh dan secara automatik, membenci Malaysia secara keseluruhan.

Lalu setiap hari ada ugutan bunuh, ugutan ganyang, ugutan itu dan ini yang ditujukan kepada pasukan Malaysia dan rakyatnya.

Aku teringat kembali 10 tahun lalu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…