Langkau ke kandungan utama

Water Cooler

Aku pernah beritahu di blog ini yang aku suka minum air mineral/air kosong setiap hari. Purata hampir dua botol 1.5 liter aku habiskan setiap hari. Biasanya aku akan beli beberapa botol air mineral 1.5 liter di kedai runcit berhampiran rumah. Harga di situ cuma RM1 sebotol. Namun begitu, kalau dikira setiap hari sebulan, ianya boleh mencecah RM60 - RM70.

Sampai suatu hari ketika mengemas rumah. Aku terpandang kepada botol air yang aku beli tidak lama dulu. Botol plastik polimer bersaiz 1.6 liter, berharga RM23 aku beli dengan tujuan asal untuk diisi air teh untuk diminum di rumah. Sekali saja aku melakukannya dan kemudian ianya terperap di dapur. Aku terpandang botol itu kembali dan ianya memberi aku suatu ilham. Pejabat aku mempunyai water-cooler/water dispenser di setiap aras dari aras bawah hingga aras tiga. Ianya disediakan untuk kemudahan umum, terutama kepada pelanggan yang datang. Tetapi setiap kali aku lalu di kawasan letaknya water cooler tersebut, jarang aku lihat orang menggunakannya. Maksud kau menggunanya untuk minum. Paling biasa aku lihat, orang guna untuk basuh tangan.

Air water cooler tersebut sudah ditapis (aku nampak sistem penapisan di belakang water cooler) dan ianya percuma. Aku bawa botol polimer dari rumah dan isi penuh air di dalamnya. 1.6 liter dengan percuma (kerajaan bayar). Jimat lebih kurang RM1 sehari. 30 hari, aku jimat lebih kurang RM30. Apa saja yang boleh menjimatkan kos, aku ambil.

Semalam ketika berada di Daiso, sebuah kedai menjual pelbagai jenis barang di IOI Mall, Puchong, aku terpandang botol plastik berukuran 1.2 liter. Harga setiap botol cuma RM5. Harga standard kedai yang berasal dari Jepun ini. Aku berkira-kira, kalau aku beli empat botol, ianya cuma RM20. Aku sudah dapat 4.8 liter ruang untuk mengisi air. Aku isi air di water cooler pejabat dan bawa balik rumah. :)

Idea jahat tetapi boleh menjimatkan aku lebih banyak wang. Boleh ke tidak?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…