Langkau ke kandungan utama

Livery Baru Penerbangan Malaysia

Sedar atau tidak, Penerbangan Malaysia (MAS) sedang dalam proses menukar livery kapal terbang mereka. Malah, mereka juga menukar livery krew dan kenderaan darat mereka. Aku cuma berminat dengan livery kapal terbang mereka memandangkan ianya melambangkan imej MAS secara keseluruhan.

Livery MAS lama diperkenalkan pada penghujungan 80an dan ianya direka oleh ITM (Institut Teknologi Mara). Ianya antara livery kapal terbang yang digemari di seluruh dunia dan secara umum, rekaannya adalah selamat dan elegan.

Selama lebih dua dekad MAS menggunakan livery ini dan begitu jarang orang mengkritik mengenainya. Secara jujur, aku rasa livery ini nampak kurang dinamik untuk sebuah syarikat penerbangan yang besar seperti MAS. Sudah sampai masa ianya ditukar, bersesuaian dengan peredaran masa.

Pada tahun 2010, MAS bertindak menukar livery mereka kepada livery baru seperti gambar di sebelah. Mulanya aku ingat ianya syarikat penerbangan dari Filipina. Tetapi bila lihat logo MAS di badan kapal terbang termasuk tulisan Malaysia Airlines, baru aku sedar ianya livery baru MAS.

Komen aku? Buruk dan langsung tidak ada kreativiti atau visi yang boleh dibanggakan. Malah, kalau sekali lihat, aku ingat ianya seperti sebuah kapal terbang tambang murah (LCC). Siapa juga design livery ini patutnya disula kerana merosakkan branding baik yang sudah sedia ada pada MAS. Kalau hendak ubah sekalipun, ubah jadi lebih baik atau lebih menarik. Tengok sendiri, menarik ke?

Kenapa tidak guna livery MAS Hibiscus seperti di gambar sebelah yang cukup cantik dan elegan. Lihat sendiri dan bandingkan dengan livery baru MAS. Mungkin mereka tidak guna kerana harga untuk cat balik lebih mahal?

Malah kalau difikirkan, banyak syarikat penerbangan di seluruh dunia yang guna warna putih sebagai latar utama, kenapa tidak MAS guna warna lain yang lebih unik. Kenapa kita perlu setuju ikut cara orang lain? Sebab itu aku kata rekaan livery baru MAS adalah rekaan yang tidak kreatif dan berpandangan jauh.

Atau, gunakan livery ini, MAS Heliconia Blue yang mendapat pujian di seluruh dunia. Rekaan yang paling cool untuk livery kapal terbang.

MAS, sila pertimbang untuk ubah kembali livery kamu!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…