Langkau ke kandungan utama

Livery Baru Penerbangan Malaysia

Sedar atau tidak, Penerbangan Malaysia (MAS) sedang dalam proses menukar livery kapal terbang mereka. Malah, mereka juga menukar livery krew dan kenderaan darat mereka. Aku cuma berminat dengan livery kapal terbang mereka memandangkan ianya melambangkan imej MAS secara keseluruhan.

Livery MAS lama diperkenalkan pada penghujungan 80an dan ianya direka oleh ITM (Institut Teknologi Mara). Ianya antara livery kapal terbang yang digemari di seluruh dunia dan secara umum, rekaannya adalah selamat dan elegan.

Selama lebih dua dekad MAS menggunakan livery ini dan begitu jarang orang mengkritik mengenainya. Secara jujur, aku rasa livery ini nampak kurang dinamik untuk sebuah syarikat penerbangan yang besar seperti MAS. Sudah sampai masa ianya ditukar, bersesuaian dengan peredaran masa.

Pada tahun 2010, MAS bertindak menukar livery mereka kepada livery baru seperti gambar di sebelah. Mulanya aku ingat ianya syarikat penerbangan dari Filipina. Tetapi bila lihat logo MAS di badan kapal terbang termasuk tulisan Malaysia Airlines, baru aku sedar ianya livery baru MAS.

Komen aku? Buruk dan langsung tidak ada kreativiti atau visi yang boleh dibanggakan. Malah, kalau sekali lihat, aku ingat ianya seperti sebuah kapal terbang tambang murah (LCC). Siapa juga design livery ini patutnya disula kerana merosakkan branding baik yang sudah sedia ada pada MAS. Kalau hendak ubah sekalipun, ubah jadi lebih baik atau lebih menarik. Tengok sendiri, menarik ke?

Kenapa tidak guna livery MAS Hibiscus seperti di gambar sebelah yang cukup cantik dan elegan. Lihat sendiri dan bandingkan dengan livery baru MAS. Mungkin mereka tidak guna kerana harga untuk cat balik lebih mahal?

Malah kalau difikirkan, banyak syarikat penerbangan di seluruh dunia yang guna warna putih sebagai latar utama, kenapa tidak MAS guna warna lain yang lebih unik. Kenapa kita perlu setuju ikut cara orang lain? Sebab itu aku kata rekaan livery baru MAS adalah rekaan yang tidak kreatif dan berpandangan jauh.

Atau, gunakan livery ini, MAS Heliconia Blue yang mendapat pujian di seluruh dunia. Rekaan yang paling cool untuk livery kapal terbang.

MAS, sila pertimbang untuk ubah kembali livery kamu!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…

Lover Test?

The Surprising Lover
59% partner focus, 38% aggressiveness, 55% adventurousness
Based on the results of this test, it is highly likely that:

You prefer your romance and love to wild and daring rather than typical or boring, you would rather be pursued than do the pursuing and, when it comes to physical love, your satisfaction comes more from providing a wonderful time to your partner than simply seeking your own.

This places you in the Lover Style of: The Surprising Lover.

The Surprising Lover is a wonderful Lover Style, and, like the name implies, is often filled with hidden delights and talents that might not be apparent from a surface knowledge of the person. The Surprising Lover is rather like a geode--sometimes rough on the exterior, but filled with beauty and wonder. The Surprising Lover is thus a gem to find, though it can sometimes be difficult to do so because they often tend to be humble and unwilling to reveal their inner greatness unless they're in a rewarding relation…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…