Langkau ke kandungan utama

Ringkas

Aku baru perasan. Aku hanya ada dua posting untuk bulan Februari ini. Setakat ini aku cuma mencatat 14 posting. Tahun lepas dalam waktu yang sama, aku sudah menulis hampir 80 posting. Gila. Sepertinya keadaan aku sudah tidak ada apa-apa lagi yang hendak diceritakan. Aku lebih suka membaca dan membaca. Aku lebih suka memerhatikan dan mendengar. Itu saja. Menulis menjadi sesuatu yang asing kini.

Aku juga sekarang ada menulis di sebuah forum terbuka Indonesia. Bukan kerana aku tidak patriotik. Aku sering membaca artikel di forum tersebut dan aku dapati banyak informasi yang kurang tepat ditulis sendiri oleh orang Indonesia mengenai Malaysia. Aku cuba memperbetulkan keadaan tersebut.

Sambil aku menulis posting ini, aku menonton filem Yes Man lakonan Jim Carrey. Sebuah filem yang membuka mata, sudah tentu. Memperlihatkan jiwa raga manusia kalau sentiasa berfikiran positif, inshaAllah banyak perkara yang baik juga akan datang kepada kita.

Suatu ketika dulu aku selalunya menjadi seorang 'no man'. Apa saja tidak boleh. Aku tidak mahu lakukan perkara yang aku fikir akan menyusahkan aku kemudian nanti. Hakikatnya aku tidak tahu apa yang akan berlaku di kemudian hari, bagaimana aku menentukan sesuatu itu susah atau senang? Sediki demi sedikit aku belajar untuk berfikiran positif. Sekarang, lebih banyak yang positif aku nampak dari yang negatif.

Malah untuk tidak menulis di sini pun bukan sesuatu yang negatif. Aku lebih banyak luangkan masa untuk membaca dan memahami lebih mendalam mengenai sesuatu perkara. Itu yang aku lakukan. Ganti malas menulis dengan rajin membaca.

Tapi, mungkin aku perlu menulis dengan lebih kerap. Otak sudah makin berat dengan idea yang tersimpan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Terminal Bersepadu Bas - Bandar Tasik Selatan

Tempohari semasa dalam perjalanan ke terminal bas sementara Bukit Jalil untuk membeli tiket balik kampung Zura, kami melencong sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan. Terminal bas moden ini terletak bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan LRT Bandar Tasik Selatan. Pada asalnya, terminal bas ini dirancang untuk digunakan sebagai terminal bas ekspres laluan arah selatan Semenanjung Malaysia iaitu semua destinasi ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Namun kalau mengikut saiz infrastruktur yang dibangunkan, TBS mampu mengendalikan semua perjalanan bas ekspres laluan utara, timur dan selatan untuk jangkamasa sekurang-kurangnya 10 tahun. Jadi kerajaan boleh jimat kos pembinaan terminal arah lain buat masa ini (kalau betul kerajaan kurang dana sekarang) dan satukan terminal arah utara dan selatan di TBS saja. Terminal arah timur masih sesuai digunakan di Terminal Putra berhampiran PWTC. Terminal Puduraya yang sekarang masih dalam proses renovasi aku fik…