Langkau ke kandungan utama

Melakar Mimpi

Ini kerja part-time baru aku, hasilkan album perkahwinan. Biasanya orang kata bentuk album begini adalah story book. Aku tidak nampak mana ceritanya melainkan aturan gambar dalam album yang disusun mengikut jalan cerita (perjalanan majlis). Jadi ianya masih sebuah album, dengan jalan cerita.

Aku tidak turut buat rakaman fotografinya. Itu tugas orang lain. Tugas jurufoto adalah untuk merakam gambar dan memilih gambar terbaik untuk dimuatkan ke dalam album. Kemudiannya seorang editor akan membuat 'editing' dan 'touch-up' terhadap semua gambar tersebut. Aku tidak boleh buat kerana aku rabun warna.

Akhirnya barulah tugas aku, untuk membuat layout atau tata susun gambar di dalam album berdasarkan aturan cerita yang dirancang. Ini termasuk pemilihan gambar untuk kulit muka album seperti gambar di atas. Aku mahu lari dari norma sebuah album 'story book' yang biasa kita lihat; dengan gambar pasangan bahagia memberi pose sambil mengadap audiens/kamera. Aku mahu 'aksi' menjadi tata hias kulit buku kerana impaknya lebih mengujakan. Nampak lebih semulajadi/asli.

Tata susun di dalam juga berbeza daripada yang biasa kita lihat. Aku buat ianya bersifat 'frameless', tanpa bingkai untuk memberi ruang paling maksima kepada gambar. Kerana aku fikir bingkai adalah suatu yang membazir dan menunjukkan kita masih bergantung kepada konsep album asli; album gambar yang gambarnya dicetak satu per satu kemudian di lekat di dalam album.

Gambar tanpa bingkai membuatkan isi album nampak lebih padat dan 'penuh'. Penggunaan impak 'cermin' (mirror effect) seperti gambar di sebelah juga memberikan wajah kepada cerita yang hendak kita sampaikan. Lihat watak pengantin lelaki dan wanita di dua sudut bertentangan seperti memandang antara satu sama lain, biar di kejauhan. Seperti tidak sabar menunggu waktunya diijabkabul.

Aku fikir konsep ini lebih sesuai dengan Dina Photography, anak syarikat Dina Media yang termasuk di dalamnya, studio videografi perkahwinan tersohor, Dinawedding. Dinawedding popular dengan video perkahwinan ala muzik video 'slow motion', sentiasa menampilkan beauty-shot dalam setiap frame yang dilakar. Begitu juga sepatutnya album oleh Dina Photography. Setiap muka album dipenuhi beauty-shot skala penuh yang mendetik hati.

Kemudian ditambah dengan kulit album yang sentiasa melambai audiens untuk mendekatinya. InshaAllah hasilnya nanti akan bertambah baik.

Apa seterusnya? Malam tadi aku temui ilmu baru di dalam Apple Motion. Nampaknya selepas ini montaj childhood yang dihasilkan akan menjadi lebih menarik. Kerja editing ini sebenarnya sungguh mencabar dan perlukan kreativiti sepanjang masa. Tetapi kepuasan akan terpancar di mata hitam ini bila melihat hasilnya dihargai orang.

Tetapi penghargaan itu bukan dicari. Bukan dinanti.  Paling indah dengan kerja ini adalah kepuasan. Kepuasan membuat orang lain gembira.

Ulasan

  1. wah menarik.. bapa charge?? dapat diskaun tak?? :)

    BalasPadam
  2. Oh, itu kena tanya manager Dinawedding atau terus je tanya Kak Nana BWN. Dia part owner. Hehehe. Sure boleh kawtim.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…