Langkau ke kandungan utama

Selekoh Akhir

Gila ah.

Sedar-sedar tinggal beberapa hari saja lagi. Eh, sekarang waktu ada 24 jam ke atau 2 jam saja? Kenapa cepat sangat? Tidak puas membujang lagi ni!

Konon.

Waktu single, seribu baris sehari aku boleh menulis di sini menceritakan betapa bosannya hidup aku. Seperti tidak ada yang lebih penting daripada emo aku sendiri.

Sekarang bila tinggal beberapa hari lagi untuk menamatkan zaman bujang, aku sibuk mencari masa untuk membujang pula? Tidaklah. Bukan masih mahu membujang. Tetapi risaukan hari yang mendatang. Bagaimana akan aku tempuhinya nanti? Tahu diri ini tidak pernah sempurna sifatnya, aku rasa apa yang aku boleh berikan sangat kurang daripada apa yang orang harapkan.

Tetapi orang kata hidup ini suatu proses pembelajaran yang berterusan. Harapnya masa-masa yang ada boleh mengajar aku menjadi lebih dewasa dan lebih bijak dalam membuat keputusan.

Okay, mana pergi lego yang aku tengok tadi?

Ulasan

 1. semua yang dirancangkan berjalan lancar, insya allah.

  all the best bro. mungkin aku tak kenal ko personally, tp aku jadi follower blog ko jadilah :) moga berbahagia hingga ke akhir hayat.

  BalasPadam
 2. Terima kasih sahabat. InshaAllah harapnya dipermudahkan segala urusan.

  BalasPadam
 3. Diri kita tak berubah, cuma tanggunjawab je yang bertambah. Apapun perlahan-lahan 'adjust' pada kehidupan baru. You would be fine, inshaAllah.

  All the best Idan & Zura.

  BalasPadam
 4. Menarik perspektif Ain tu untuk difikirkan...diri kita tak berubah, cuma tanggungjawab je yang berubah. Kalau lebih bertanggunjawab, bukan ke diri berubah jadi lebih matang dan dewasa? Apa-apapun iye setuju, pelan-pelan kayuh :)

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…