Langkau ke kandungan utama

Forest Dweller dan Woodtech Clan

Beberapa nota sebelum bercuti panjang. :D

Pertama, Zaril Faizal, sahabat lama sewaktu zaman di universiti dahulu sudah mempunyai blog sendiri. Blog pendidikan beliau sangat menarik minat aku kerana ianya juga diisi dengan artikel mengenai Woodtech, program yang aku belajar di ITM suatu ketika dahulu.

Menggunakan nama Forest Dweller, blog pendidikan pensyarah di Politeknik Shah Alam (ada nama panjang tetapi biar aku ringkaskan) banyak menulis berkaitan perkayuan dan pemeliharaan hutan. Aku adalah seorang pencinta hutan dan alam hijau. Ketika belajar dahulu, kami sering 'masuk hutan'; camping sambil belajar mengenai sifat hutan terutama jenis pokok di dalamnya dan juga habitatnya.

Bob, gelaran mesra untuk Zaril Faizal adalah sahabat baik aku. Dia sudah pun melangsungkan perkahwinan sejak sembilan tahun lalu dengan pilihan hatinya dan dikurniakan tiga orang cahaya mata.

Kalau kamu berminat hendak belajar mengenai pembuatan kertas, papan lapis, MDF (medium density fibreboard) dan paling penting, pemeliharaan hutan, sila berkunjung di blog beliau, Forest Dweller. Aku pernah ingat suatu ketika dahulu aku dan Bob diupah oleh seorang bekas pensyarah kami di ITM, Mr. Chen untuk menyiapkan beberapa website yang berkaitan dengan perkayuan. Idea Mr. Chen adalah baik kerana ketika itu info mengenai industri perkayuan di Malaysia masih amat sedikit di dalam internet. Tetapi kami gagal menyiapkannya.

Adanya blog Forest Dweller ini aku harap dapat dijadikan penawar kegagalan masa lalu. Tahniah untuk Bob kerana mengusahakannya.

Tetapi bagi aku perkara paling menarik di blog tersebut adalah mengenai Woodtech Clan. Apa itu Woodtech Clan? Tunggu aku cerita lain kali.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…