Langkau ke kandungan utama

Membaca Jambatan Ilmu

Lama tidak update blog, rupa-rupanya interface menulis blog ini juga sudah berubah. Nampak lebih kemas tetapi boring pun ya juga.

Esok ada perhimpunan Bersih. Harap-harap tidaklah seteruk yang digembar-gemburkan. Aku tidak menyokong Bersih tetapi aku menyokong hak demokrasi setiap individu. Hak mereka untuk berpihak, hak untuk mengundi (suka hati kamu, siapa boleh paksa?) dan hak untuk menyuarakan pendapat.

Hak untuk menyuarakan pendapat sudah aku lakukan di sini. Hak untuk berpihak, itu aku masih belum lakukan. Ini kerana tidak ada satu parti politik di Malaysia ini yang aku nampak benar-benar memperjuangkan demokrasi yang ideal. Hak mengundi? Aku sudah lepas tiga kali mengundi. Ada orang tanya kenapa aku tidak mengundi. Jawapan aku kerana aku tidak menyokong mana-mana parti politik yang menjadi calon di kawasan aku. Idealisme mereka tidak dapat diterima oleh aku. Maka, perlukah juga aku pergi mengundi dan memangkah sesiapa saja yang aku suka? Atau aku tidak perlu mengundi kerana semua calon tersebut tidak menepati citarasa aku?

Jadi bagaimana hendak ada perubahan jika aku tidak mengundi, bukan? Lihat, mengundi adalah hak masing-masing. Sama ada kamu pergi atau tidak, ianya tidak menjejaskan taraf kamu sebagai warganegara. Juga tidak menjejaskan semangat patriotik kamu.

Sama seperti kamu hendak menyokong atau tidak perhimpunan Bersih. Itu terpulang kepada kamu. Hak kamu.

Aku tidak menyokong Bersih. Jelas.

Tetapi aku menyokong hak mereka untuk berhimpun secara aman. Jelas.

Kenapa? Kerana ianya termaktub dalam Perlembagaan.

Kalau masih belum faham, maka kesimpulannya mudah; Pertama, kamu mungkin belum pernah membaca Perlembagaan Malaysia. Jadi aku sarankan bacalah. Kedua, kamu mungkin tidak faham erti sebenar demokrasi. Jadi aku sarankan bacalah.

Iqra itu perkataan pertama. Jangan lupa.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…