Langkau ke kandungan utama

Ramadhan dan Makan


Lama tidak menulis. Tidak ada alasan. Cuma ada waktu aku mahu menulis tetapi tidak tahu apa yang hendak diceritakan.

Sekarang sudah Ramadhan. Pertama kali berpuasa bersama isteri. Kalau dulu setiap petang sebelum masuk waktu, aku akan mencari juadah makan sama ada di Pasar Ramadhan, makan di restoran atau makan makanan segera. Setiap petang memikirkan apa yang hendak dimakan dan di mana hendak dicari semua makanan tersebut.

Sekarang, balik saja rumah, makanan sudah tersedia dimasak oleh Zura. Ala kadar, seperti yang aku sering mahukan. Kadang-kadang cuma dua jenis lauk pun sudah mencukupi. Sudah menyelerakan. Makanan untuk dua orang rasanya tidak pernah lebih dari RM10. Tempohari Zura buat tempe goreng dengan ikan bilis. Wah, sudah menyelerakan untuk berbuka. 

Aku bukan apa, mungkin sudah sekian lama bila tiba bulan puasa, makan beli di luar. Jadi tidak ada sangat istilah berjimat. Tetapi kali ini terasa begitu menjimatkan. Sahur aku tidak makan. Aku sekadar minum air kosong. Jadi biasanya Zura tidak akan masak banyak. Untung dia juga kerana aku tidak cerewet sangat pasal makan. Maksud aku, cerewet dengan rasa atau jenis makanan. Aku cuma tidak makan beberapa benda dan Zura tahu semuanya. 

Pelik juga bila aku fikirkan ada beberapa benda yang aku tidak makan. Hati ayam contohnya. Suatu ketika dulu, hati ayam merupakan menu utama aku. Hati ayam yang digoreng garing adalah paling menyelerakan. Sekarang aku langsung tidak makan hati ayam. Puncanya apabila aku tahu bahawa hati tempat berkumpulnya bahan kimia berbahaya. Jadi aku cuma makan daging ayam, sama seperti Zura. Zura tidak makan daging lembu atau apa-apa binatang berkaki empat. Aku makan daging lembu tetapi ianya bukan keutamaan. Kalau ada, aku makan. Kalau tidak ada, tidak apa. Kalau aku mengidam, boleh saja ke Ikea dan jamah meatballs, ya? Hehehe.

Lebih menarik apabila sekarang aku suka makan sayur. Aku sentiasa ingat bahawa suatu ketika dahulu aku adalah pembenci sayur-sayuran. Aku sanggup kumpul dan asingkan sayur dari makanan kerana tidak menyukainya. Sekarang ianya jarang berlaku, melainkan sayur itu benar-benar aku tidak suka. Sawi contohnya, atau batang kangkung. Jadi tempohari apabila Zura tanya apa juadah yang aku hendak makan bila berbuka puasa, aku minta Zura buatkan sup sayur. :)

Petang ini aku minta Zura buatkan sohun (betul ke ejaan ni?) goreng. Mungkin aku muak makan nasi. Atau mungkin bercita-cita (dalam hati) untuk mengurangkan makan nasi. 

Kalau orang kenal aku, mereka akan tahu bahawa aku sebenarnya mudah dengan makanan. Sebotol kecil air mineral dan roti pun sudah mencukupi. 

Aku sedar bahawa blog ini semakin banyak menceritakan hal makan. Tetapi aku tidak mahulah letak gambar. Nanti meleleh air liur kamu pula.

Oh, Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…