Langkau ke kandungan utama

Warna-Warna Hari Raya (Yang Masih Terlalu Awal Untuk Disambut)

Tadi terdengar beberapa rakan pejabat berbicara hal duit raya. Mereka sudah mula sibuk untuk menukar duit raya. Tahun lepas ada seorang rakan pejabat yang menguruskannya. Tahun ini sudah tidak ada. 

Aku terfikir; cepatnya. Sekarang pun sudah hari ke-8 berpuasa. Pejam celik, masa berlalu. 

Tahun ini (seperti tahun-tahun sebelumnya), aku tidak ke tukang jahit untuk menyiapkan pakaian 'raya'. Aku dan Zura sudah bersetuju untuk membelinya saja. Lebih mudah. Warna masih difikirkan lagi. Aku serahkan kepada Zura untuk memilih warna kerana pertama, aku rabun warna. Kedua, aku rasa aku sesuai dengan apa saja warna. Kulit aku tidak terlalu gelap dan tidak juga terlalu cerah. 

Tapi biru sudah ada, hitam pun sudah ada. Putih ada. Oren aku pernah pakai dan set baju melayu itu masih ada dalam keadaan yang sangat baik. Warna 'cream' pun pernah. Jadi warna apa lagi ye? Zura berura-ura untuk memilih warna ungu. Aku terima saja. Ungu pun okay, bukan?

Masalahnya aku saban tahun beraya di kampung halaman dan keadaannya begini; mohon maaf dari emak dan ayah, pergi solat sunat hari raya, ziarah kubur saudara mara, tunggu keluarga sebelah ayah datang beraya (kerana ayah paling tua, abang-abangnya sudah meninggal dunia) dan akhirnya duduk terlantar di hadapan televisyen atau di depan komputer. Esok lusa kemudian baru beraya ke rumah sahabat.

Tahun ini ada destinasi lain. Ada rumah mertua yang perlu aku pergi. Ada rumah saudara mara sebelah Zura yang perlu aku ziarah. Banyak pakaian yang perlu dipakai. :-) Agaknyalah.

Cuti amat terhad tahun ini. Ada program di pejabat yang lebih mendesak. Terpaksa berkorban demi berkhidmat untuk negara. Hah! Tidak mengapa. Ada banyak masa lagi untuk beraya. Orang kata raya sebulan, betul?

Sudah dekat hari raya rupanya. Aku belum puas berpuasa!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…