Langkau ke kandungan utama

Bakal Ibu

Zura dengan Haziq, anak saudara.
Semenjak Zura mengandung, dia selalu kurang sihat. Alahan biasa ketika mengandung. Ada waktunya, balik dari kerja dia terus tertidur kerana sakit kepala, kepenatan atau perut berasa kurang selesa. Pergerakan juga terbatas.

Biasanya di rumah, Zura akan menggosok pakaian kerja di waktu malam atau waktu subuh hari. Ada waktu jika dia langsung tidak larat, aku membantu menggosok pakaian kerja. Ini bukan masalah langsung. Dulu waktu bujang aku lakukannya sendiri. Sekarang skil masih belum hilang. :D

Begitu juga dengan kerja dapur, kecuali memasak. Aku tidak memasak. Kurang tahu. Jadi tugas aku biasanya adalah mengemas dapur setelah Zura tidur. Aku tidak lakukan waktu dia masih terjaga kerana dia pasti akan datang ke dapur dan melarang aku melakukannya. Waktu dia tidur, aku cuci pinggan mangkuk. Esok pagi dia mengeluh kerana aku lakukan semuai itu. Ini bukan masalah langsung. Dulu waktu bujang aku lakukannya sendiri. Sekarang skil masih belum hilang. :D

Ya, aku ulang cakap yang sama.

Poin aku di sini, jangan berkira sangat bila sudah bersuami isteri. Jangan letakkan syarat itu ini dan jangan hadkan apa-apa. Kalau kita rasa kita boleh buat, kita buat. Kalau kita rasa kita mahu buat, kita buat. Bukan buat kerana terpaksa. Zura selalu tanya kepada aku apa yang hendak di makan di waktu makan malam kelak (biasanya hari kerja). Jawapan aku paling standard,

"Buat apa saja, asal yang senang."

Ya, aku pernah ceritakan hal ini. Keep it simple. Kadang-kadang Zura telefon aku dari pejabatnya (waktu kerja). Soalan pertama yang sering aku tanya adalah,

"Apa cerita dengan TV baru?"

TV di rumah sudah hampir rosak sepenuhnya. Kami dalam perancangan membeli TV baru. Zura mahu beli melalui akaun syarikat, dapatlah harga yang sedikit murah. Sejak awal lagi dia kata dia mahu dapatkan senarai harga. Aku yang sudah tunggu lama, ada masanya rasa kurang sabar. Biasalah. Aku bukan mendesak tetapi sekadar bergurau bila aku tanyakan hal TV setiap kali Zura telefon. Zura pun faham dengan gurauan aku itu. Dia tidak melenting, malah kadang-kadang dia akan ketawa mendengar soalan aku itu.

Tempohari aku berbual-bual dengan baby di dalam kandungan (like you guys never did it! :P). Sering kali bila aku berbual, aku mengadu hal 'mama' pada anak. Kata mama busuk sebab belum mandi atau mama tak sayang baby sebab belum minum susu 'maternity'. Atau ketika Zura pening, aku akan berkata kepada baby dalam kandungan agar tidak menyusahkan mama sampai buat mama sakit kepala.

Ya, kami ada berbalah sekali sekala tetapi bukan kerana marah. Ianya lebih bersifat tidak sama pendapat.

Benar, bila lalui keadaan sebenar, baru tahu bahawa menghadapi saat mengandung adalah sukar dan mencabar. Dalam satu waktu, kita mahu bersimpati dengan keadaannya. Tetapi cuma setakat itu. Bila Zura kata bau badan aku terlalu wangi selepas mandi kerana aku pakai terlalu banyak sabun, aku kurangkan penggunaan sabun. Cubalah, mana tahu boleh membantu. Deria bakal ibu biasanya akan 'porak peranda' ketika mengandung. Tawar boleh jadi manis. Bayangkan air minuman botol dikata manis. Pedas tidak terasa dan kalau sebelum ini sekadar wangi, sekarang sudah jadi terlebih wangi.

Kamu lelaki terutama yang masih baru dengan keadaan ini perlu faham dan bijak menghadapinya. Jangan cepat naik angin bila waktu isteri mengandung, beliau lebih banyak tidur dari melayan kita. Itu normal. Jangan cepat marah bila makanan kita yang biasanya pedas, tiba-tiba jadi masin. Jika menunggu anak pertama, lebih baik kamu beli saja makanan di luar dan biar isteri kamu berehat dengan secukupnya. Atau jika isteri kamu masih bertegas mahu masak, jangan minta yang bukan-bukan. Ringankan beban isteri kamu seboleh mungkin.

Jika isteri kamu mahu beli asam 24 botol kemudian dia makan cuma sebotol dan selebihnya kata beliau sudah tidak berselera, apa lagi, kamulah yang habiskan!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…