Langkau ke kandungan utama

Jalan Lain (Memberi Respon di Facebook)

Selalu baca status wall orang di Facebook?


Ada yang sangat menarik dan ada yang sangat bodoh. Apa pun, itu perasaan mereka dan mereka luahkan agar dikongsi bersama dengan orang lain, sekurang-kurangnya dengan orang yang dikenali mereka. Kita boleh komen apa yang mereka perkatakan, betul?

Kadang-kadang aku dapati komen yang ditulis begitu negatif dan seperti menghukum. Entah kenapa. Mungkin manusia senang untuk memalukan orang lain dengan cara begitu. Aku pun pernah melakukannya. Tidak, aku tidak mohon maaf. Sebaliknya aku berdiplomasi. Memberi maksud yang positif kepada kenyataan asal yang negatif. Janganlah malukan diri sendiri balik. Sebaik-baiknya guna kebijaksanaan anda, jika perlu.

Namun begitu, ada juga manusia yang menggunakan Facebook (atau laman sosial lain) sebagai tempat melempiaskan perasaan marah, bengang atau kecewa mereka. Lebih sukar hendak dimengertikan apabila mereka secara langsung mengaitkan pihak yang mereka marah, bengang atau kecewa di dalam post mereka di wall. Hello kawan, Facebook ada lebih setengah bilion pengguna. Kemungkinan orang yang kamu marah, bengang atau kecewa itu terbaca walaupun bukan dalam senarai kawan kamu adalah tinggi.

Lagi-lagi kalau orang yang kamu marahkan itu adalah seorang bos. Kerja gila. Betapa kamu marah sekalipun, jangan sesekali lontarkan di tempat umum. Silap-silap jika bos itu terbaca walaupun bos itu tidak menjadi bos secara langsung kepada kamu, naya akibatnya. Berhati-hati adalah cara terbaik.

Sebab itu sekarang aku komen di wall Facebook aku secara santai. Jika aku marah sekalipun, ianya tidak ditujukan khusus. Lebih bersifat umum dan kalau boleh, biar boleh buat orang lain ketawa. Bukan buat lawak, tetapi cuma mahu 'sedikit gembira dalam hidup'.

Sebab ramai sangat manusia yang 'up-tight' di luar sana. Sudahlah yang tidak religius merasa diri terlebih religius hanya kerana mereka dengar ceramah agama dari penceramah yang mereka suka. Atau manusia yang hidupnya sentiasa dalam mod 'control freak', maka hidup orang lain pun mahu dikawal. Atau manusia yang sangat mudah 'menilai' orang lain seperti di dahi setiap orang yang ditemuinya ada 'Nutritional Facts' yang perlu dibaca dan diulas setiap masa. Ya, manusia uptight begitu sangat ramai.

Bukan apa, kadang-kadang niat mereka di hati dirasakan bagus; mahu menasihati, mahu membimbing atau mahu memperbetulkan. Tetapi tidak ramai antara kita yang belajar bagaimana berinteraksi dengan baik dan akibatnya, one size fits all. Satu cara dan semua orang agaknya boleh terima cara itu. Take it or leave... Bukan, take it or be damned by it!

Jadi, bila kita terbaca status seorang rakan di Facebook kita yang baru tukar status dari in relationship kepada single, janganlah pula kita asyik datang nasihat dia supaya sabar dan tabah hadapi hidup. Aku tidak fikir mereka mahu itu semua. Lagipun aku pasti sudah ada 10 orang yang akan cakap perkara sama.

Habis nak respon bagaimana? Aku cadang kamu bagi link ke video ini,


Hehehe...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…