Langkau ke kandungan utama

Kereta Impian - Jika Tiada Halangan

Tempohari aku bercerita mengenai kereta,

http://frossonice.blogspot.com/2011/10/kereta-ku-lari-gagah-berani.html

Masalahnya, semua orang ada impian. Takkan nak pakai Kancil sampai pencen. Hendak juga beli kereta lain, jika berkemampuan. InshaAllah. Kalau ada rezeki, bolehlah usahakan. Lagipun sekarang aku sudah berkahwin. Perjalanan balik kampung yang dulunya tidak lebih 300km, sekarang sudah jadi hampir 600km. Sehala.

Namun begitu, jika bajet tidak menjadi halangan, kereta apa impian aku?

Aku boleh kata Ferrari, Lamborghini atau Lotus. Tetapi kereta begini tidak praktikal untuk pergi balik kerja sehari hari. Maka sekiranya wang bukan halangan dan ianya tidak melampau batas, ini beberapa kereta idaman aku. Maklum juga kereta yang aku senaraikan ini adalah yang sedang dipasarkan sekarang dan seboleh mungkin, ada dijual di Malaysia.

Kereta Pergi Kerja - Volkswagen Polo TSI

Kenapa? Purata penggunaan petrol adalah antara 5.3 - 7 liter per 100km. Cukup bagus. Sebenarnya aku mahukan yang berenjin diesel, Polo TDI yang lebih menjimatkan bahan bakar. Enjin diesel 1.6 Polo cuma menggunakan antara 4.6-4.7 liter bahan bakar per 100km. Jauh lebih jimat. Tetapi aku dapati ianya tidak dijual di Malaysia. Berapa harga VW Polo TSI 1.2l di Malaysia? Lebih kurang RM110 ribu.

Kenapa Polo? Ianya kereta kompak yang sesuai untuk pergi balik kerja. Seperti yang aku tegaskan dalam post di atas, buat apa beli kereta besar sedangkan setiap cuma kita yang akan berada di dalamnya. Lebih baik beli kereta kecil yang ringan dan menjimatkan bahan bakar.

Kereta Pergi Kerja (Alternatif) - Citroen DS3
Jika tidak VW Polo TSI di atas, kereta pilihan aku untuk ke pejabat adalah Citroen DS3. Sebab paling mudah, designnya tersangat cool dan Jeremy Clarkson serta James Mat menyukainya. Citroen DS3 bakal dijual di Malaysia tidak lama lagi. Entah bila. Harganya mungkin terlalu mahal untuk sebuah kereta yang tidak dianggap mewah.

Kereta Pergi Kerja Hibrid - Lexus CT 200h
Dulu kalau orang kata Lexus menarik, aku mencebik. Aku fikir Lexus hanya sesuai untuk orang tua atau manusia yang tidak ada citarasa. Sekarang pun aku masih fikir begitu. Tetapi setiap hari bila terserempak dengan CT 200h di atas jalan, ianya sentiasa menarik minat aku. Stail yang menarik dan stance yang nampak cool, aku menjadi tertarik. Sudah tentu, ianya adalah hot-hatch bagi Lexus. Dengan enjin 1.8 liter digabungkan bersama fungsi hibrid, kereta ini mampu pergi sehingga 33km untuk seliter petrol! Sungguh menjimatkan.

Harga? Lebih kurang RM170 ribu. Mahal kerana ianya Lexus.  Berbaloi kerana Lexus diketahui ramai sangat baik dari segi kualitinya.

Kereta Pergi Kerja Hibrid (Alternatif) - Tesla Roadster
Tesla Roadster adalah supercar untuk kereta elektrik. Ya, bukan hibrid tetapi elektrik sepenuhnya. Tesla Roadster adalah kereta elektrik buatan Amerika Syarikat yang dibina berasaskan model Lotus Elise.

Sebenarnya aku tidak dapat fikirkan apa kereta hibrid yang lebih menarik.

Kereta Mewah Pilihan - Maserati Quattroporte Sport GT S
Kereta sport sedan. Itu saja. Bentuk yang menarik dan enjin berasal dari enjin Ferrari. Kereta lain membosankan kerana bentuk yang hampir sama. Maserati penuh dengan ciri-ciri Italinya; tidak pernah mahu ikut selera orang lain.

Kereta Sport Pilihan - Nissan GT-R


Godzilla! Dan James May suka. Fullstop.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…