Langkau ke kandungan utama

MS Anking

Aku pernah menulis mengenai sebuah kapal bernama Anking di dalam post aku sebelum ini,

Rahsia Diari Atok

MS Anking
Kapal Anking atau nama rasmi MS Anking pernah digunakan pada awal 1950an hingga pertengahan 60an sebagai kapal haji. Kapal inilah yang digunakan oleh arwah moyang aku, Abdullah bin Kechil untuk pulang setelah menunaikan haji di Mekah. Beliau meninggal dunia di atas kapal tersebut pada 11 Julai 1958.

Cacatan kematian moyang oleh atok di buku catatan beliau.
MS Anking dibina di United Kingdom pada tahun 1949 sebagai sebuah kapal pelayaran/perdagangan laluan Hong Kong - Singapura - Malaya.  Kapal MS Anking ini mempunyai sebuah kapal kembar, diberi nama MS Anshun. MS Anshun dibina pada tahun 1950 di Hong Kong dengan tujuan yang sama, pelayaran/perdagangan.

MS Anshun, Kembar Anking di pelabuhan Singapura.

MS Anking, dicat warna putih (warna pengendali kapal haji, Blue Funnel Line) ketika musim haji. 
Pada tahun 1953, kedua-dua kapal ini telah digunakan oleh pemerintah Malaya ketika itu sebagai kapal haji selama empat (4) bulan setiap tahun. Menjelang tahun 1960, kerajaan Malaysia ketika itu telah pun menyiapkan kapal baru yang lebih besar, MS Kuala Lumpur. Akhirnya kapal MS Anking dan MS Anshun telah dijual pada tahun 1970.

Itu serba sedikit sejarah kapal MS Anking, kapal haji yang pernah digunakan oleh arwah moyang aku sewaktu menunaikan haji pada tahun 1958. Sejak dari kecil aku sering mendengar cerita bagaimana moyang aku pergi menunaikan haji dengan menaiki kapal dan akhirnya meninggal dunia di atas kapal sewaktu dalam perjalanan pulang di Laut Merah. Setelah aku temui buku nota atok, barulah aku tahu kapal yang digunakannya, MS Anking.

Begitu serba sedikit catatan sejarah salasilah keturunan aku. Syukur melalui internet, aku temui informasi sebegini. Mungkin kamu yang membacanya juga akan teruja. Jika aku diamkan saja, ianya akan pudar dalam lipatan sejarah. Sekurang-kurangnya aku ceritakan secara ringkas di sini. Dapatlah sesama kita berkongsi kenangan.

Beginilah caranya aku mencari ilmu. Aku tidak berhenti di satu tempat bila aku sudah temui sesuatu. Pasti ada dalam setiap penemuan itu, perkara yang lebih menarik. Aku temui buku nota arwah atok dalam simpanan Pak Ndak. Di dalam buku nota tersebut tercatat peristiwa di atas kapal Anking. Akhirnya aku mencari sejarah kapal itu sendiri.

Damailah hidup kita sepanjang masa. InshaAllah.

Rujukan:
http://www.ssmaritime.com/CN-Anking-Anshun.htm
** Kredit kepada pemilik laman web SSMARITIME.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…