Langkau ke kandungan utama

TV Baru Untuk Menimba Ilmu Baru

Televisyen baru kami, inshaAllah. Panasonic Viera TH-L42U30K dipilih kerana pertama, Zura boleh beli pada harga diskaun (yang agak banyak. :D) dan kedua, ada fungsi network dan WiFi. Jadi bila nanti mahu sambungkan ke internet, tiada masalah.

Syukur juga kerana kami boleh bayar secara ansuran bulanan tanpa faedah (interest free). Bukan guna kad kredit tetapi kerana Zura ada seorang bos yang sangat Islamik, walaupun beliau beragama Hindu. Bos Zura menegah kami membeli secara ansuran di kedai seperti Courts atau Seng Heng kerana kedai-kedai ini mengenakan kadar faedah yang tinggi dan itu membazir katanya.

Bos Zura ini walaupun seorang yang berbangsa Tamil, tetapi semangat 1Malaysia sangat kuat. Kami berkunjung ke rumah terbukanya semalam. Dia awal-awal lagi memesan makanan secara katering dari syarikat katering halal. Gelas dan pinggan mangkuk pakai buang digunakan. Tetapi apa yang menarik adalah apabila melihat kawan-kawan anak bongsunya datang beramai-ramai. Mereka ada orang India, Cina dan Melayu; lelaki dan perempuan. Mereka pada aku tidak kena apa itu rasisme, apa itu Hindraf, Perkasa atau parti-parti politik yang menggunakan bangsa dan agama sebagai agenda politik mereka.

Aku tahu ada Melayu Muslim yang tidak mahu datang ke rumah orang bukan Islam hanya semata-mata tidak mahu 'dicemari' dengan benda-benda yang dianggap haram atau tidak suci. Ada yang datang tetapi tidak mahu makan bila dijemput makan walaupun dalam budaya Melayu ianya suatu perbuatan yang biadap. Tetapi bagi sesetengah Melayu Muslim ianya tidak mengapa kerana tuan rumah itu seorang non-muslim.

Malah, ada antara kita kini yang melarang anak-anak kita dari bersahabat dengan non-muslim kerana risaukan 'dicemari' secara fizikal dan mental. Maka terpuruklah kita sesama kita dan dalam masa yang sama menimbulkan persepsi negatif terhadap orang non-muslim.

Aku masih ingat ketika kecil, aku bermain bolasepak dengan ramai sahabat berbangsa India dan Cina. Kami tidak faham apa itu perkauman, apatah lagi perkara yang boleh dan tidak boleh dalam Islam. Aku fikir, bagaimana pendakwah Islam suatu masa dulu menyebar agama Islam kepada 'golongan kafir' jika mereka dibatasi dengan perkara-perkara yang tidak boleh dilakukan. Paksaan? Aku pasti di tanah Melayu ini bala tentera Islam tidak datang memaksa penduduknya menukar kepada agama Islam. Malah pendakwah Islam datang berniaga dan berdakwah secara aman.

Aku tidak boleh bayangkan suatu waktu bila anak aku (inshaAllah jika ada rezeki) besar kelak, beliau 'terpaksa' berada di lingkungan bangsanya yang beragama yang sama saja. Aku tidak dapat bayangkan bila mana suatu masa nanti beliau terpaksa berbaris di barisan yang berbeza untuk memesan makanan atau membeli barang hanya kerana orang lain itu dianggap 'tidak bersih'.

Aku hairan sebenarnya. Kita beli TV besar-besar. Melanggan Astro dengan pelbagai siaran. Ada rencana, ada filem yang ada antaranya menceritakan perkara-perkara yang baik. Tetapi mengapa orang ramai antara kita yang otaknya masih dibelenggu seperti orang bodoh?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…