Langkau ke kandungan utama

Calvin and Hobbes, Dewasa

Artikel sebelum ini aku menulis mengenai Calvin and Hobbes Revisited, bagaimana aku mengharapkan jika suatu ketika nanti akan ada siri animasi Calvin and Hobbes.

Aku bukanlah peminat tegar Calvin and Hobbes. Walaupun di rumah dan di pejabat ada beberapa naskah koleksi Calvin and Hobbes, ianya tidak lebih daripada penghargaan kepada sebuah karya yang penuh imaginasi dan menghiburkan 'jiwa kanak-kanak dalam diri ini'.

Tadi, dalam bosan aku mencari-cari lakaran komik Calvin and Hobbes yang dihasilkan oleh peminat dan artis-artis yang sentiasa mahu memberi tribute kepada siri komik ini. Satu perspektif yang aku dapati diminati oleh beberapa orang pelukis adalah gambaran Calvin yang sudah dewasa. Seperti yang kita tahu, jarang ada komik yang melalui proses pendewasaan dari setahun ke setahun. Biasanya watak komik akan kekal statik walaupun hari-hari yang berlalu dalam sketsa mereka seperti tergambar hari-hari yang berlalu dalam kehidupan seharian biasa. Maka, ada sesetengah pihak mengatakan ianya adalah 'cardinal sin' untuk menggambarkan watak komik yang sedia tahu statik pembesarannya menjadi dewasa atau tua, atau mati sekalipun.

Namun apabila melihat beberapa lakaran yang dihasilkan oleh peminat/artis, aku rasakan ada antaranya yang memberi justifikasi baik terhadap Calvin and Hobbes. Setelah 16 tahun (siri Calvin and Hobbes ditamatkan sejak 1995), ramai antara peminatnya sering mahu tahu apa kesudahannya antara Calvin dan harimaunya, Hobbes, atau dengan Susie Derkin, si gadis yang kononnya paling dibenci.

Antara karya yang menarik minat aku adalah ini,

Calvin and Hobbes tahun 2010 karya Nami86 (di Deviantart)

Realitinya, kanak-kanak zaman sekarang lebih selesai bermain permainan komputer....

Situasi yang agak menyedihkan, tetapi perkara biasa. Mengingatkan aku kepada cerita Toy Story.

Tetapi pada aku, ini situasi paling mungkin terjadi,


Calvin apabila dewasa sering digambarkan akan berkahwin dengan Susie Derkin, gadis yang diwaktu kecil menjadi 'musuh' dan dalam masa yang sama diminati beliau. Mereka digambarkan akan mempunyai seorang anak perempuan. Ketika gambar di atas dilukis, tiada nama anak perempuan tersebut. Ianya sekadar gambar bagaimana Calvin dan Hobbes meneruskan kehidupan dan imaginasi mereka.

Kemudian aku terpadang kepada tulisan, Hobbes and Bacon.

Tanpa aku duga, ada dua orang adik-beradik berbakat, Tom dan Dan Heyerman. Tom sebagai pelukis komik dan Dan sebagai penulis skrip telah menghasilkan empat sketsa Hobbes and Bacon, iaitu sinambungan kepada Calvin and Hobbes di mana Bacon adalah anak perempuan kepada Calvin dan Susie Derkin. Walaupun ianya tidaklah 'sempurna' seperti hasil karya Bill Watterson, tetapi ianya sudah cukup membuat aku tersenyum dan berkata,

"Menarik... This is the way it should be."

Part 1

Part 2

Part 3

Part 4

Mungkin ini post aku yang terakhir mengenai Calvin and Hobbes kerana aku fikir sudah cukup jauh aku pergi mengembara dengannya. Aku sudah menjadi dewasa dan sedang bersedia menanti kehadiran cahaya mata, inshaAllah. Aku akan kenalkan dia dengan Calvin and Hobbes dan bagaimana hidup ini lebih menarik apabila kita sentiasa mahu berimaginasi dan kreatif.Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…