Langkau ke kandungan utama

Lebih Ceria di Rumah & Pejabat

TV baru sudah dapat. Syukur. Dalam hujan lewat petang semalam, aku dan Zura ke kedai berhampiran pejabat Zura untuk mengambil set TV tersebut. Zura minta ambil sendiri bagi menjimatkan kos penghantar yang dikenakan sebanyak RM50 walaupun rumah kami cuma 5km dari kedai tersebut.

Panasonic 42" LCD TV. Terasa lebih besar dari yang biasa dilihat sebelum ini. Maaf, gambar tidak elok.

Bayaran? Tidak perlu. Bayar bulan-bulan ke syarikat Zura sehingga selesai. Interest free pula. Islamik, bukan? Harganya juga lebih murah dari harga pasaran. Hampir RM400 lebih murah! Tetapi jangan pula suruh aku tolong belikan untuk kamu. Ini urusan Zura dengan pejabatnya. Kesian pula dia nak uruskan permintaan orang lain pula.

Tetapi malam tadi aku tidur awal. Belum jam 10 malam aku sudah terlena, sehingga subuh. Letih kerana tidak cukup tidur, menyiapkan kerja pejabat sehingga jam 4.00 pagi sehari sebelumnya. Syukur kerja selesai dan hasilnya sangat baik. Ini video yang aku hasilkan,


Aku hasilkan dalam masa beberapa jam. Harap maklum, ianya sebuah video, bulan slaid. Jadi aku terpaksa guna Apple Motion untuk menghasilkannya dan Apple Motion bukan sebuah perisian yang mudah! Video ini adalah lakaran sepanjang usaha bahagian aku di pejabat menggerakkan program hari inovasi. Aku memang terlibat secara langsung terutama berkaitan hal-hal grafik. Backdrop, banner, bunting, buku atur cara dan slaid hari upacara dihasilkan sepenuhnya oleh aku.

Banner Hari Inovasi Jabatan
Tagline Hari Inovasi

Tahun ini berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya. Hasil kerja lebih berwarna-warni, sesuai dengan Bos Besar baru di pejabat, seorang perempuan. Jadi warna nampak lebih ceria berbanding yang sebelumnya. Memang puas kerana Bos Besar ini tidak terlalu kritikal dengan pemilihan konsep. Janji sesuai. Itu yang aku dapat rasakan. Dulu bos-bos lama nampak sering nampak rigid walaupun hakikatnya mereka tidak tahu apa yang mereka cakapkan. Hasilnya, kerja yang baik jadi huru hara.

Sebab itu aku tulis satu ayat di Wall Facebook berbunyi lebih kurang begini,

"Ada manusia tak pandai nak fikir abstrak. Otaknya linear sepanjang masa. A to Z perlu lalui B, C, D... Takde jalan lain. Malang sungguh mereka tak nampak indah dalam 'chaos'. :)"

Tidak semua manusia berupaya untuk berfikir secara abstrak. Ramai antara kita walaupun mampu buat 10 kerja sekaligus dalam satu masa, tetapi konsep kerjanya masih sama, linear. Bergerak di atas satu garis lurus dan lalui poin-poin yang telah ditetapkan. Ianya adalah pergerakan 'selamat'. Ianya valid kerana ramai antara kita tidak sanggup mengambil risiko kegagalan.

Tetapi fikiran secara abstrak/rawak itu ada baiknya. Ianya membuat kita lebih kreatif dan inovatif. Bak kata pepatah, setiap hasil ciptaan yang hebat itu pastinya bermula dari idea yang 'gila'.

Sekarang, masa untuk rehat selama lebih kurang dua bulan. :D Kerja tahunan sudah selesai!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…