Langkau ke kandungan utama

Masa Santai

Penghujung tahun begini, kerja di pejabat pun sudah amat berkurang. Bahagian aku tidak terlibat dengan pelanggan secara langsung. Kerja kami sibuknya bermusim dan sekarang musim santai. Ramai yang pergi bercuti. Ada yang ke Surabaya, ada yang mahu ke Korea dan ada yang balik kampung. Ada juga yang berkahwin. Itu untungnya di bahagian aku ini. Tetapi waktu sibuk, jam empat pagi belum tentu tidur. Maka, maafkanlah kami jika waktu ini kami sedikit santai.

Apa yang aku buat dengan waktu-waktu sebegini? Salah satu aktiviti aku adalah bermain games. Bukan sepanjang waktu kerja. Waktu rehat tengahari dan semasa di rumah.

Games apa? Aku minat dengan simulation and management games dan antaranya adalah Simcity dan Transport Tycoon. Simcity ada versi terbaru iaitu Simcity Societies yang amat bangang. Ramai peminat Simcity masih bermain versi sebelum itu iaitu Simcity 4.

Simcity 4 Rush Hour (Best ooo...)
 Namun begitu, buat masa ini aku sedang asyik dengan Transport Tycoon. Games Transport Tycoon ini adalah games yang sangat lama. Versi asal keluar pada tahun 1995. Ada versi terbaru dinamakan Locomotion  tetapi ianya tidak sepopular games asal. Oleh kerana kali terakhir Transport Tycoon dikeluarkan adalah pada tahun 1995, ianya sudah dianggap 'obselete' dan 'source-code'nya juga sudah pun disebarkan secara percuma.

Original Transport Tycoon Deluxe cover

Akibat daripada itu, peminat-peminat Transport Tycoon (TTD) asal yang mahir dengan pengaturcaraan komputer telah membuat games versi 'open-source' berdasarkan enjin TTD asal dan dinamakan OpenTTD. Ianya sangat popular di kalangan peminat-peminat TTD asal kerana keupayaan untuk meningkatkan prestasi dari segi grafik dan kualiti permainan.

Screen shot OpenTTD

OpenTTD adalah games di mana kita menguruskan sistem pengangkutan komersial di sesuatu kawasan. Kita diberikan pilihan untuk menguruskan sistem pengangkutan air, udara dan darat dengan mengangkut kargo/barang dari satu lokasi ke lokasi lain. Ada juga kontrak pengangkutan ditawarkan bagi mereka yang berminat untuk mendapat keuntungan lebih. Semua jalanraya, jalan kereta api, pelabuhan dan lapangan terbang perlu dibina dengan belanja sendiri.

Lingkaran jalan kereta api maglev ciptaan aku. Jangan peduli sama ada ianya logik atau tidak.

Ianya mengasyikkan kerana kita perlu berfikir untuk membina laluan paling efisien untuk mengangkut barang-barang dari satu destinasi ke destinasi lain. Ini kerana ianya melibatkan kos dan masa. Lebih cepat, lebih untung. Lebih banyak, lebih untung.

Pilihan mod pengangkutan juga penting. Untuk lokasi yang jauh antara satu sama lain, kereta api laju atau kapal terbang ada pilihan yang bagus. Jika untuk jarak antara bandar bersebelahan, kadang-kadang cukup sekadar keretapi biasa atau lori/bas. Apa yang penting, kita tentukan bagaimana kita mahu menyambungkan dari titik A ke titik B dan sebaliknya.

Stesen Besar...

Ada pesaing. Bergantung kepada setting yang kita boleh ubah, pesain boleh jadi tersangat bodoh atau terlalu cerdik hingga menyusahkan kita. Tetapi games ini games untuk menang atau kalah. Ianya melibatkan strategik untuk mencari keuntungan paling maksima.

Sama seperti Simcity; bukan games untuk menunjukkan siapa yang lebih hebat. Ianya adalah games untuk merancang dan berstrategi. Ianya stimulan yang bagus untuk otak yang hampir beku.

Aku mencari Cossack: European War pula selepas ini. :D

Ulasan

  1. idan..cd game transport tycoon atau download files dia ade tak..pinjamkan aku..

    BalasPadam
  2. Bob, free download di www.openttd.org

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…