Langkau ke kandungan utama

Bercuti

Khamis nanti cadangnya hendak berjalan-jalan ke Terengganu dan Kelantan. Keluarga sebelah Zura yang hendak berjalan. Aku ikut saja. Sedangkan aku sedikit keberatan memandangkan sekarang musim cuti sekolah dan musim hujan. Tidak berapa 'seronok' hendak berjalan-jalan. Jika sampai di Kota Bharu mencari barang, mungkin harganya lebih mahal dari biasa.

Kemudian mereka rasanya mengharapkan aku menunjuk jalan. Aku tidak mahir dengan jalan-jalan di sebelah Pantai Timur, itu pasti. Tetapi tentulah ianya tidak begitu sukar, betul? Tanda jalan ada di mana-mana. Mungkin jika tersalah jalan pun, boleh patah balik atau sekurang-kurangnya terambil jalan yang lebih jauh dari sepatutnya.

Terengganu tidak ada apa yang menarik. Pasar Payang dan Masjid Kristal mungkin. Tetapi ada biras di sana jadi biarkan dia saja yang menunjuk jalan ke tempat yang menarik. Kalau di Kelantan, aku mungkin bawa mereka ke Wakaf Che Yeh dan Pasar Siti Khadijah. Jika mereka mahu ke sempadan, boleh saja. Rasanya aku perlu telefon sahabat-sahabat yang berada di sana supaya mudah sedikit perjalanannya nanti.

Pantai Cahaya Bulan

Pasar Siti Khadijah

Cuma balik nanti yang sedikit merunsingkan. Aku dan Zura mungkin terpaksa menggunakan pengangkutan awam untuk balik semula ke Lembah Klang. Ini kerana saudara yang lain akan meneruskan perjalanan ke Kedah.

Sekarang masih berfikir, mahu naik bas atau kapal terbang.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…