Langkau ke kandungan utama

Jalan Baru

Kadang-kadang kita tidak tahu mana yang betul, mana yang salah. Selalunya aku ambil jalan tengah; jangan ambil tahu.

Kerja sambilan sebagai editor video perkahwinan rasanya sudah berkubur. Bukan masalah aku. Ianya lebih kepada masalah dalaman syarikat tersebut sendiri. Ada bayaran untuk aku yang masih belum mereka lunaskan. Ikut hati aku mahu abaikan saja RM400 - 500 itu. Anggap saja bukan rezeki aku. Tetapi ianya sebuah pengalaman yang menarik. Dalam masa setahun dua, aku dapat belajar banyak perkara mengenai produksi video dan software yang aku dapat pelajari sangat membantu untuk masa depan nanti.

Masalah sesebuah syarikat seperti mereka itu adalah kerana tiada disiplin dalam kerja terutama waktu dan kewangan. Aku sanjung kualiti produksi mereka. Ianya berada di kelas atas dan layak dijadikan pedoman banyak syarikat lain yang baru hendak mengasah bakat dalam bidang produksi video.

Satu lagi faktor adalah tiadanya kepelbagaian dalam skop kerja mereka. Aku fikir videografi perkahwinan sudah hampir mencapai titik tepu. Sama seperti fotografi perkahwinan, sudah semakin ramai yang menceburi bidang ini. Namun antara resipe kegagalan adalah ketidakpelbagaian hasil kerja yang dilakukan. Orang tidak akan selamanya setia dengan satu jenis trend dalam jangkamasa yang lama. Perlu ada perubahan yang kadang kala radikal. Apa yang berlaku sekarang adalah seperti sebuah kumpulan glam rock 80an yang tidak mahu berubah mengikut peredaran masa dan masih mahu persembahkan glam rock 80an sepanjang masa. Mereka akan terus ada peminat tersendiri tetapi kadarnya semakin berkurang mengikut peredaran masa.

Ketika seorang sahabat memberitahu bahawa dia mahu melibatkan diri dalam dunia videografi perkahwinan, aku persoalkan rasionalnya. Ya, beliau ada pengalaman beberapa tahun. Malah beliau ada reputasi yang cukup baik di kalangan ramai orang. Aku beritahu kepadanya bahawa beliau wajar memikirkan perniagaan baru yang walau berkait dengan perkahwinan sekalipun, masih merupakan idea baru dan fresh. Sepanjang sejam lebih kami brainstorm mencari ruang perniagaan dalam bidang perkahwinan yang masih belum diteroka. Kami temuinya. Aku fikir ianya sebuah idea yang menarik dan mampu menjana keuntungan mudah berbanding videografi perkahwinan semata-mata.

Jika beliau bersungguh-sungguh, inshaAllah kita akan dapat lihat hasilnya; pelopor kepada teknik baru dalam industri persediaan majlis perkahwinan. Tapi beliau mestilah menolak stigma dan pengaruh negatif yang ada di sekeliling. Beliau juga perlu sedar bahawa cabarannya adalah sangat menyukarkan.

Kalau dia berjaya, saham aku sekurang-kurangnya 10% perlu diambil kira. :D

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…