Langkau ke kandungan utama

Jalan Baru

Kadang-kadang kita tidak tahu mana yang betul, mana yang salah. Selalunya aku ambil jalan tengah; jangan ambil tahu.

Kerja sambilan sebagai editor video perkahwinan rasanya sudah berkubur. Bukan masalah aku. Ianya lebih kepada masalah dalaman syarikat tersebut sendiri. Ada bayaran untuk aku yang masih belum mereka lunaskan. Ikut hati aku mahu abaikan saja RM400 - 500 itu. Anggap saja bukan rezeki aku. Tetapi ianya sebuah pengalaman yang menarik. Dalam masa setahun dua, aku dapat belajar banyak perkara mengenai produksi video dan software yang aku dapat pelajari sangat membantu untuk masa depan nanti.

Masalah sesebuah syarikat seperti mereka itu adalah kerana tiada disiplin dalam kerja terutama waktu dan kewangan. Aku sanjung kualiti produksi mereka. Ianya berada di kelas atas dan layak dijadikan pedoman banyak syarikat lain yang baru hendak mengasah bakat dalam bidang produksi video.

Satu lagi faktor adalah tiadanya kepelbagaian dalam skop kerja mereka. Aku fikir videografi perkahwinan sudah hampir mencapai titik tepu. Sama seperti fotografi perkahwinan, sudah semakin ramai yang menceburi bidang ini. Namun antara resipe kegagalan adalah ketidakpelbagaian hasil kerja yang dilakukan. Orang tidak akan selamanya setia dengan satu jenis trend dalam jangkamasa yang lama. Perlu ada perubahan yang kadang kala radikal. Apa yang berlaku sekarang adalah seperti sebuah kumpulan glam rock 80an yang tidak mahu berubah mengikut peredaran masa dan masih mahu persembahkan glam rock 80an sepanjang masa. Mereka akan terus ada peminat tersendiri tetapi kadarnya semakin berkurang mengikut peredaran masa.

Ketika seorang sahabat memberitahu bahawa dia mahu melibatkan diri dalam dunia videografi perkahwinan, aku persoalkan rasionalnya. Ya, beliau ada pengalaman beberapa tahun. Malah beliau ada reputasi yang cukup baik di kalangan ramai orang. Aku beritahu kepadanya bahawa beliau wajar memikirkan perniagaan baru yang walau berkait dengan perkahwinan sekalipun, masih merupakan idea baru dan fresh. Sepanjang sejam lebih kami brainstorm mencari ruang perniagaan dalam bidang perkahwinan yang masih belum diteroka. Kami temuinya. Aku fikir ianya sebuah idea yang menarik dan mampu menjana keuntungan mudah berbanding videografi perkahwinan semata-mata.

Jika beliau bersungguh-sungguh, inshaAllah kita akan dapat lihat hasilnya; pelopor kepada teknik baru dalam industri persediaan majlis perkahwinan. Tapi beliau mestilah menolak stigma dan pengaruh negatif yang ada di sekeliling. Beliau juga perlu sedar bahawa cabarannya adalah sangat menyukarkan.

Kalau dia berjaya, saham aku sekurang-kurangnya 10% perlu diambil kira. :D

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…