Langkau ke kandungan utama

Jalan Damai

Artikel sebelum ini aku menceritakan bagaimana aku harus mengorbankan salah satu minat aku iaitu menonton filem di pawagam setelah kehadiran cahaya mata dalam hidup ini. Ianya sebuah pengorbanan yang wajar.

Jambatan di Tasik Raban, Lenggong, Perak
Satu lagi minat aku adalah 'merayau-rayau' di hujung minggu. Aku kata 'merayau' kerana selalunya aku akan memandu kereta tanpa merancang destinasi terlebih dahulu. Aku ikut gerak hati ke mana saja aku mahu pergi ketika itu. Berbekalkan sebuah kamera, aku merakam saat-saat dalam perjalanan dan juga tempat di mana aku berhenti.


Taman Tasik Taiping.
Ianya cukup mendamaikan dan membuka luas pandangan mata ini ke sudut yang tidak pernah aku tahu ianya wujud sebelum ini. Ya, aku lakukan semua itu berseorangan, tanpa teman. Aku lebih selesa begitu kerana aku tidak perlu risaukan kehendak dan keadaan orang lain ketika itu. Aku tidak mahu orang lain terbeban dengan perjalanan yang sedang aku lalui ketika itu.

Kereta yang banyak berjasa membawa aku ke sana sini.
Bila kali terakhir aku melakukannya? Sukar hendak aku ingat kembali bila. Mungkin sebelum aku mengenali Zura. Beberapa tahun lalu. Hidup ini ketika itu tanpa arah tujuan. Hidup ini sekadar hanya untuk ketika itu saja. 

Jalan dari Sungai Pelek ke Sepang.
Aku rindukan saat-saat begitu. Saat duduk di sebuah restoran makanan segera di pekan terpencil sambil membaca majalah dan menyambut hari lahir sendiri. Atau berjalan-jalan di gigi air di tepi pantai asing sambil merakam suasana, manusia dan alamnya. 

Pantai Klanang, Banting.
Aku tidak merasa hidup ini bosan. Aku sangat gembira sekarang dengan insan tersayang di sisi dan cahaya mata yang begitu menghiburkan setiap saat, setiap ketika. Aku cuma berasa kosong kerana rindukan alam dan liku-liku jalan yang aku lalui. 

Pantai Bagan Lalang, Sepang.
Bila Qaseh sudah besar sedikit dari sekarang, inshaAllah aku akan lakukan kembali bersamanya dan Zura. Aku mahu berkongsi pengalaman dan perjalanan dengan mereka. Aku mahu bawa mereka ke tempat jauh dari hiruk pikuk bandar di hujung minggu dan nikmati suasana damainya. Aku mahu mereka tahu bahawa alam ini begitu indah untuk dihargai dan dinikmati. 

Destinasi pertama, Cameron Highlands. InshaAllah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…