Langkau ke kandungan utama

Aidil Fitri Di Dua Kuala

Tahun ini pertama kali aku beraya di perantauan, jauh dari kampung halaman. Tidaklah jauh mana, sejauh Kuala Kedah saja. Rumah mertua. Ikut 'turn' seperti yang aku dan Zura rancangkan. Nasib baik juga perjalanan menghala ke Kuala Kedah perlu melintasi Kuala Kangsar terlebih dahulu. Maka, sebelum hari raya, aku singgah di Kuala Kangsar menziarahi ibu.

Qaseh & Opah
Qaseh yang pada mulanya merengek apabila didukung oleh opah, lama kelamaan menjadi biasa dan senang bergurau senda dengan opahnya. Syukur. Sekurang-kurangnya terubat hati opah melihat cucunya.

Bersama Zura & Qaseh di Kampung Sematang, Kuala Kedah
Tidak ada bezanya beraya di Kuala Kedah dan Kuala Kangsar. Rutinnya tetap sama. Solat sunat Aidil Fitri, maaf memaafi dan kunjungi saudara mara sebelah Zura. Cuma istimewanya tahun ini kami berdua menerima begitu banyak sampul duit raya!

Terima bagi pihak. :D

Qaseh Berhari Raya
Ratusan ringgit duit raya Qaseh sudah diamanahkan oleh Zura kepada aku untuk disimpan di dalam bank. Buat masa ini kami masih menggunakan akaun bank aku yang aku sendiri tidak gunakan. Biar di situ sehingga umurnya enam bulan. Mungkin selepas itu kami akan laburkan ke dalam amanah saham untuk masa depan Qaseh. Ya, sudah ada seribu ringgit lebih. Banyak sungguh duit untuk seorang bayi berusia hampir lima bulan. Terima kasih kepada yang sudi menghadiahkannya.

Kami di Padang Besar, Perlis
Aku tidak hanya beraya di Kuala Kedah. Kami sekeluarga menziarahi saudara mara sehingga ke negeri Perlis dan sempat kami singgah di Padang Besar di hari ketiga Aidil Fitri. Seronok berjalan ke sana sini di hari raya. Kalau di Kuala Kangsar, aku pasti akan terdampar di rumah tanpa arah tujuan. Bukan apa, hendak ziarah sahabat lama, ramai yang sudah terputus hubungan. Hendak ziarah saudara, mereka ada dekat saja di Kuala Kangsar dan Gerik. Tambahan pula jenis aku yang anti-sosial, makin susah hendak aku ke mana-mana.

Namun kerana aku sudah berkeluarga, aku perlu buang sifat anti-sosial aku dan rajin-rajinkan diri mengunjungi saudara mara. Kalau di Kampung Sematang, Kuala Kedah, satu persatu rumah di sepanjang jalan kampung kami ziarah. Kebetulan tahun ini, hampir setiap rumah menyediakan laksa Kedah dan air oren. Mungkin mereka berpakat. Bila tiba di rumah ketiga, aku sudah tidak mampu hendak menjamah apa-apa lagi.

Hari keempat Aidil Fitri, aku bergerak ke Kuala Kangsar untuk sambung beraya di sana dan seterusnya menghadiri majlis perkahwinan sepupu. Sempat juga aku sekeluarga menziarahi pusara Ayahnda. Hati begitu tenang melihat pusaranya. Aku pasti beliau sangat damai di sana.


Anugerah
Aku belajar banyak perkara. Kehidupan ini tidak mungkin akan sempurna seperti yang kita mahukan. Tetapi ianya cukup sempurna buat momen-momen yang kita lalui biarpun suasananya perit, sedih atau derita. Apa yang ada di sekeliling kita adalah anugerah dan hanya dengan izinNya kita dapat menikmati semua itu. Setiap saat kita lalui ini telah dirancangNya sesuai dengan kehidupan kita biarpun keadaannya tidak seperti yang kita mahukan. Maka bersyukurlah kita sentiasa.

Aku tidak dapat bayangkan jika di sepanjang garis hidup ini, aku diberi jalan yang lain. Memikirkannya  sambil menatap wajah insan tersayang, aku pasti akan berasa hiba. Maka apa yang ada di tangan ini, cukuplah buat aku. Aku mensyukurinya kerana aku tahu itulah yang terbaik buat aku.

Dalam kesempatan ini, masih belum terlambat untuk aku mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin buat anda semua.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…