Langkau ke kandungan utama

Penjara Bangsa


Kita masih dalam bulan kemerdekaan, ya?

Tahun ini paling kurang aku terasa untuk menyambut atau menghayatinya. Punca paling jelas adalah apabila kemerdekaan dipolitikkan dan ditukar menjadi agenda untuk meraih sokongan secara politik. Tiada lagi nasionalisme atau patriotisme. Tinggal cuma politisme yang cenderung menjadi fasis dan sempit.

Perpaduan kaum juga semakin luntur. Kita boleh hitung detik dalam sehari berapa lama kita berinteraksi dengan kaum selain dari kaum kita sendiri secara mesra, layaknya seperti sahabat karib. Kalau ada yang melakukannya, mungkin ianya terlalu sedikit. Aku tercari-cari bagaimana hendak disuburkan semangat perpaduan kaum jika saban hari di media dan perbualan rakyat berbaur perkauman.

Aku tidak faham obsesi manusia dengan kaum. Aku tidak faham obsesi manusia dengan ras dan etnik. Ini kerana apa yang aku nampak cuma manusia, sama saja antara satu lain. Tidak ada kaum yang lebih tinggi nilainya dari kaum yang lain. Nilai manusia terletak pada individu itu sendiri, bukan pada kaum apakah seseorang itu berasal.

Segala ketakutan atau kerisauan mengenai masa depan kaum adalah tidak lebih daripada sengketa politik yang diwujudkan oleh pemain-pemain politik demi untuk mereka terus bergayut di dahan yang mereka berdiri sekarang.

Sebelum anda berkata aku tidak faham keadaan, biar aku bawa anda balik 25 tahun dahulu. Aku tidak kenal apa itu bangsa, ras, perbezaan dan sengketa kaum. Aku cuma kenal mereka yang bernama Sudhir, Singh, Prem, Wong, Teoh dan beberapa orang lain lagi. Aku pasti mereka juga tidak kenal sengketa kaum. Kami bermain bersama, berkongsi makan, tolong menolong dan melakukan apa saja bersama. Tidak pernah terdetik di hati bahawa suatu masa nanti mereka ini akan memijak-mijak kepala sahabat mereka yang lain. Tidak pernah.

Ketika aku berumur 14 tahun, aku terdampar di sebuah institusi pengajian menengah yang pelajarnya 99% melayu dan selebihnya bumiputra Sabah dan Sarawak. Itu pun apabila diketahui bahawa mereka penganut agama kristian, aku tidak sedikit pun mempedulikan keadaan itu. Agama tidak bertujuan untuk bermusuh sesama manusia.

Kami diajar mengenai bangsa, semangat bumiputra khususnya melayu, walaupun bumiputra Sabah dan Sarawak pun ada di waktu yang sama. Kami diajar menyanyi lagu Warisan dan jujur aku katakan, ada waktunya air mata ini mengalir ketika menyanyikan lagu tersebut. Bukan kerana politik, tetapi lebih kerana memikirkan nasib bangsa yang terpinggir dalam banyak segi.

Ironinya, di institusi pengajian sebegitu, ada tenaga pengajar yang bukan bumiputra turut mengajar dan mereka tetap berdedikasi mendidik anak bangsa tanpa sekilas persepsi negatif.

Apabila aku ditawarkan belajar di ITM (UiTM sekarang), aku sedari sekali lagi bahawa institusi ini juga khusus untuk bumiputra sahaja. Maka, sepanjang hampir 10 tahun, pergaulan aku hanya dengan mereka yang sebangsa dengan aku. Tempat ini juga mengajar aku mengenai semangat dan patriotisme bangsa.

Bila keluar dari kepompong, aku bekerja di sebuah kilang kertas di Port Klang milik majoriti bangsa Cina. Ada cuma beberapa orang pekerja berbangsa melayu di situ; seorang di bahagian kejuruteraan, seorang di bahagian stor, seorang di bahagian kualiti (aku) sebelum aku menarik masuk seorang lagi sahabat aku dan seorang di bahagian pemasaran. Itu yang aku ingat. Apa yang aku nampak, mereka ini sangat disenangi oleh majikan kerana dedikasi kerja mereka.

Aku pernah bekerja di tapak projek pembinaan yang di bawah terik matahari dan debu berterbangan sana sini. Tidur di rumah yang sama dihuni oleh pekerja cina dan Bangladesh. Aku perhatikan suatu perkara. Mereka berdedikasi dengan kerja mereka. Mereka tahu itu jalan hidup mereka yang perlu mereka tempuhi.

Aku sebenarnya keliru. Sejak bila kita menjadi terlalu obses dengan bangsa hingga menyebabkan sengketa kaum kembali berbunga. 20 tahun lalu ketika bekerja di sebuah bank sementara menunggu keputusan SPM, aku tidak pernah ditanya atau dipersoalkan mengenai hak istimewa orang melayu oleh ramai bukan melayu yang bekerja di sekeliling aku. 12 tahun lalu juga aku tidak alaminya. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini aku ditanya soalan sebegitu.

Ketahuilah, aku bencikan rasisme dan paling benci manusia yang terlalu mengagungkan bangsa. Bangsa Arab dan Yahudi itu bermula titik yang sama. Sejarah dan agama memperlihatkan dengan jelas bagaimana manusia ini dari asal kejadian adalah satu bangsa yang sama. Tidak ada yang lebih agung atau lebih hebat berbanding yang lain.

Selagi Malaysia ini dibelenggu dengan semangat bangsa dan patriotisme sempit, selagi itu Malaysia ini ibarat kereta semput. Tidak mampu bergerak lancar kerana rakyatnya masih berfikiran remeh. Jangan jual kepada aku cerita nasib bangsa akan tergadai atau tiada lagi kuasa di tangan kerana itu sebenarnya hanya permainan politik cetek dan bebal.

31 Ogos, tarikh keramat kita merdeka tetapi malangnya, kita masih dibelenggu dengan penjara bangsa yang sempit dan tidak bertingkap.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…