Langkau ke kandungan utama

Kembali!

Sudah hampir dua bulan aku tidak menulis di sini. Kekangan kerja dan hal-hal lain menjadi alasan kenapa. Sukar hendak mulakan kembali kalau sudah lama tinggal. Aku tidak tahu dari mana atau apa yang hendak aku ceritakan. Kalau difikirkan, ada banyak tetapi mana satu yang perlu aku dahului?

Apa pun, ini ringkasannya.

Qaseh Nurzahra kini berusia lebih enam bulan. Lebih spesifiknya, 6 bulan, 17 hari. Qaseh sudah boleh meniarap dan berpusing sana sini. Sudah sering tersenyum dan ketawa dengan setiap interaksi kita dengannya. Sudah pandai mengambil hari papa dan mamanya dan sudah pandai merajuk dan mencari helah terhadap sesuatu yang tidak disukainya.


Qaseh juga sudah mula diberi makan bubur nasi dan makan-makanan lain. Itu perkara yang paling disukainya. Makan. Jika tidak berhenti disuap, dia tidak akan berhenti makan. Apa saja mahu disumbat ke dalam mulutnya. Sambil menonton televisyen, dia akan menggigit sesungut atau jemari patung ulat beluncas kegemarannya.


Kerja aku sekarang juga lebih terancang. Aku sudah kembali membuat kerja-kerja grafik melebihi kerja lain. Mungkin pengurusan sudah nampak apa sebenarnya kelebihan aku. Rugi kalau dibiarkan saja. Jadi kerja lebih selesa walaupun pada hakikat sebenar, ianya menjadi lebih sibuk dan tertekan. Hari-hari berlalu begitu pantas dan setiap hari bila pulang dari kerja, badan dan otak terasa begitu letih. Kepuasan bekerja mungkin.


Zura sedang dalam proses bertukar kerja. Pertama kali dalam masa lebih 10 tahun. Ya, aku rasa cukup lebih 10 tahun di syarikat sekarang kerana langkahnya seperti sudah tersekat dan tidak boleh maju lebih jauh lagi. Syarikat baru nanti menjanjikan peluang yang lebih besar dan menguntungkan. InshaAllah. Apa pun, aku doakan yang terbaik buat isteri tercinta.


Kami tidak mencari kesempurnaan. Kami mencari kedamaian dan kebahagiaan.

Seterusnya menyusul nanti.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…