Langkau ke kandungan utama

Bikin Wayang

Kebelakangan ini aku disibukkan dengan sebuah projek pejabat; menyiapkan video pendek hasil inovasi kerja di pejabat. Inilah pengalaman pertama aku membuat suntingan video sepenuhnya. Video sepanjang lebih kurang 15 minit ini akan menerangkan mengenai perkhidmatan kaunter bergerak secara online iaitu menggunakan teknologi hubungan melalui satelit untuk menjalankan urus niaga pejabat di lapangan.

Tugas utama aku adalah membuat suntingan video yang telah dirakam di lokasi tidak lama dulu. Sebelum itu aku ada tugas lain seperti merangka story-board dan juga rangka cerita keseluruhan. Boleh dikatakan penceritaan video tersebut adalah berasaskan idea aku. Tugas sutradara dan videografi diberikan kepada orang lain kerana aku tidak ada keluangan masa ketika mereka membuat proses rakaman.

Hasilnya secara jujur aku katakan aku agak kecewa dengan kualiti rakaman video. Majoriti klip video yang dirakam bergetar, bergoyang, langsung lari sudut rakaman, tidak mempunyai komposisi yang menarik serta kurang kemas. Berbekalkan klip yang telah diberikan, aku mengambil masa lebih dua minggu untuk membuat suntingan. Satu demi satu klip aku buka dan mencari di poin mana sesuai aku potong dan kepilkan ke dalam reel utama.

Sehari dua ini pula aku dan beberapa rakan lain akan membuat proses voice-over. Masalah utama yang dihadapi adalah ketiadaan tempat rakaman audio yang sesuai. Kedua, ketiadaan alat rakaman audio yang sesuai. Jalan pintas adalah menggunakan mikrofon MacBook Pro dan dirakam terus menggunakan GarageBand. Oh ya, aku membuat suntingan video menggunakan Final Cut Pro X. Aku sudah selesa dengan Mac, maka adalah lebih mudah menggunakannya daripada terpaksa belajar perisian editing lain.


 Perkara yang paling merumitkan adalah dimana aku terpaksa membuat editing menggunakan sebuah MacBook Pro berskrin 13 inci. Ada tiga buah iMac di pejabat namun ketiga-tiga buat iMac tersebut sudah terlalu berusia dan tidak mampu untuk membuat proses suntingan yang panjang. Mungkin ini satu alasan yang baik untuk aku memohon pembelian iMac baru, betul?

Orang di luar sana mungkin akan terfikir kenapa sebuah agensi kerajaan perlu membazirkan wang rakyat untuk membeli iMac untuk membuat suntingan video. Pertama, agensi kerajaan turut perlu membuat promosi terhadap aktiviti dan perkhidmatan yang mereka tawarkan. Kedua, aku beri contoh mudah; untuk hasilkan sebuah video korporat jabatan melalui pihak ketika, kosnya adalah melebihi RM10 ribu, malah mampu mencecah ratusan ribu ringgit. Kos kami hasilkan video inovasi perkhidmatan ini tidak melebihi seribu ringgit (tiada bayaran overtime walaupun aku bersengkang mata sehingga lewat malam untuk mendapat ilham membuat suntingan video). Ianya penjimatan yang amat besar.

Ini juga boleh meningkatkan daya kreativiti dan skil kakitangan kerajaan. Kemahiran seperti jururakam video, juru suntingan, sutradara dan pelakon dapat dipelajari dan dimahiri melalui projek sebegini.

Video ini akan digunakan pada 12 Disember nanti. Khamis ini aku perlu bentangkan draf pertama kepada pengurusan. Harap mereka dapat terima usaha ini tanpa banyak karenah. Aku pastikan bahawa aku tidak hasilkan video yang ekstrem moden. Ini penting jika hendak menjaga pegawai atasan yang 'berpengalaman'.

Tetapi malam ini aku mahu tidur lena. Aku perlu rehat untuk mengecas tenaga badan ini.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…