Langkau ke kandungan utama

Bikin Wayang

Kebelakangan ini aku disibukkan dengan sebuah projek pejabat; menyiapkan video pendek hasil inovasi kerja di pejabat. Inilah pengalaman pertama aku membuat suntingan video sepenuhnya. Video sepanjang lebih kurang 15 minit ini akan menerangkan mengenai perkhidmatan kaunter bergerak secara online iaitu menggunakan teknologi hubungan melalui satelit untuk menjalankan urus niaga pejabat di lapangan.

Tugas utama aku adalah membuat suntingan video yang telah dirakam di lokasi tidak lama dulu. Sebelum itu aku ada tugas lain seperti merangka story-board dan juga rangka cerita keseluruhan. Boleh dikatakan penceritaan video tersebut adalah berasaskan idea aku. Tugas sutradara dan videografi diberikan kepada orang lain kerana aku tidak ada keluangan masa ketika mereka membuat proses rakaman.

Hasilnya secara jujur aku katakan aku agak kecewa dengan kualiti rakaman video. Majoriti klip video yang dirakam bergetar, bergoyang, langsung lari sudut rakaman, tidak mempunyai komposisi yang menarik serta kurang kemas. Berbekalkan klip yang telah diberikan, aku mengambil masa lebih dua minggu untuk membuat suntingan. Satu demi satu klip aku buka dan mencari di poin mana sesuai aku potong dan kepilkan ke dalam reel utama.

Sehari dua ini pula aku dan beberapa rakan lain akan membuat proses voice-over. Masalah utama yang dihadapi adalah ketiadaan tempat rakaman audio yang sesuai. Kedua, ketiadaan alat rakaman audio yang sesuai. Jalan pintas adalah menggunakan mikrofon MacBook Pro dan dirakam terus menggunakan GarageBand. Oh ya, aku membuat suntingan video menggunakan Final Cut Pro X. Aku sudah selesa dengan Mac, maka adalah lebih mudah menggunakannya daripada terpaksa belajar perisian editing lain.


 Perkara yang paling merumitkan adalah dimana aku terpaksa membuat editing menggunakan sebuah MacBook Pro berskrin 13 inci. Ada tiga buah iMac di pejabat namun ketiga-tiga buat iMac tersebut sudah terlalu berusia dan tidak mampu untuk membuat proses suntingan yang panjang. Mungkin ini satu alasan yang baik untuk aku memohon pembelian iMac baru, betul?

Orang di luar sana mungkin akan terfikir kenapa sebuah agensi kerajaan perlu membazirkan wang rakyat untuk membeli iMac untuk membuat suntingan video. Pertama, agensi kerajaan turut perlu membuat promosi terhadap aktiviti dan perkhidmatan yang mereka tawarkan. Kedua, aku beri contoh mudah; untuk hasilkan sebuah video korporat jabatan melalui pihak ketika, kosnya adalah melebihi RM10 ribu, malah mampu mencecah ratusan ribu ringgit. Kos kami hasilkan video inovasi perkhidmatan ini tidak melebihi seribu ringgit (tiada bayaran overtime walaupun aku bersengkang mata sehingga lewat malam untuk mendapat ilham membuat suntingan video). Ianya penjimatan yang amat besar.

Ini juga boleh meningkatkan daya kreativiti dan skil kakitangan kerajaan. Kemahiran seperti jururakam video, juru suntingan, sutradara dan pelakon dapat dipelajari dan dimahiri melalui projek sebegini.

Video ini akan digunakan pada 12 Disember nanti. Khamis ini aku perlu bentangkan draf pertama kepada pengurusan. Harap mereka dapat terima usaha ini tanpa banyak karenah. Aku pastikan bahawa aku tidak hasilkan video yang ekstrem moden. Ini penting jika hendak menjaga pegawai atasan yang 'berpengalaman'.

Tetapi malam ini aku mahu tidur lena. Aku perlu rehat untuk mengecas tenaga badan ini.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…