Langkau ke kandungan utama

Yang Terbaik

Sejak beberapa tahun lalu, aku catatkan perkara-perkara yang terbaik berlaku kepada diri ini sepanjang tahun. Tidak ada kategori spesifik sebenarnya tetapi dalam beberapa tahun ini aku sering senaraikan foto, muzik, filem dan perkara terbaik yang aku lalui, dengar dan lihat.

Inilah perkara-perkara yang terbaik pada tahun 2012

Qaseh Nurzahra
 Tidak ada yang lebih baik sepanjang tahun 2012 melainkan kelahiran zuriat pertama kami, Qaseh Nurzahra. Qaseh dilahirkan pada 1 April 2012, jam 1.45 pagi di Pusat Perubatan Universiti Malaya dengan berat 2.39kg. Beliau lahir hampir dua minggu lebih awal dari masa yang dijangkakan. Mungkin kerana Qaseh sudah tidak sabar hendak melihat dunia atau kerana Allah sudah tetapkan bahawa Arwah Ayah sekurang-kurangnya dapat melihat cucunya sebelum menghembuskan nafas dua hari kemudian.

Inilah penyeri hidup kami sekeluarga saat ini. Setiap hari adalah seperti menunggu perkara magis yang akan berlaku. Tidak ada apa yang lebih berharga dan istimewa sepanjang 2012 selain daripada ini.

Kereta Baru
Selama ini, aku dan Zura hanya memandu kereta kancil dan ianya kami fikir tidak mampu hendak memenuhi keperluan kami di masa mendatang. Maka kami bersetuju untuk membeli sebuah kereta baru dan setelah beberapa ketika berfikir dan berbincang, kami telah memilih Proton Saga FLX. Cukup buat kami berdua dan anak kami nanti. Ada sistem keselamatan seperti ABS dan beg udara, enjin 1.3 liter yang aku fikir sudah cukup sesuai untuk keperluan harian dan sekali sekala untuk berjalan jauh; balik kampung aku bercuti.

Kami tidak perlukan sebuah MPV atau kereta berkuasa tinggi. Aku tidak mahu membazir wang ringgit ke atas sebuah barang yang susut nilainya sangat tinggi. Setakat ini syukur ianya berfungsi dengan baik walaupun pernah berlaku satu dua perkara yang merisaukan tetapi harapnya tidak serius.

Filem
Tahun ini aku seperti langsung tidak ke pawagam. Aku sudah lupa filem terakhir aku tonton di pawagam. Namun begitu ada satu dua filem yang menarik perhatian aku.
Filem terbaik 2012 pilihan aku adalah The Hunger Games. Aku cuma menonton di televisyen. Tiada ulasan kerana aku sudah lupa.

Muzik
Seperti filem, aku jarang mendengar lagu baru pada tahun 2012. Aku sebenarnya aku tidak dapat membezakan mana satu lagu baru, mana satu lagu lama.

Inilah pilihan aku terbaik tahun 2012. Come As You Are yang dinyanyikan semula oleh Yuna. Sebuah usaha yang sangat baik sehingga mendapat pujian ramai orang di luar sana. Bagi aku inilah yang sepatutnya berlaku apabila seseorang penyanyi mahu nyanyikan semula lagu orang lain; nyanyikan dengan lebih baik.

Fotografi
Tanpa sedetik rasa keliru, ini. Potret pertama Qaseh Nurzahra yang sempat aku rakam pada jam 3.00 di PPUM.

Begitulah lebih kurang perkara-perkara yang terbaik pada tahun 2012 dalam hidup ini. Ianya tidak selengkap tahun-tahun sebelum ini. Mungkin kerana aku lebih menumpukan perkara yang lain.

Selamat menyambut tahun 2013. Semoga lebih mendamaikan hidup kita sepanjang masa.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…