Langkau ke kandungan utama

Diari

Hey...

Sudah hampir sebulan tidak menulis di sini. Selalunya aku akan beri alasan ketiadaan masa.

Masa ada. Banyak. Idea pun ada. Banyak.

Aku rasa jawapan paling tepat adalah perubahan. Jika lima tahun dulu, blog ini aku fikir tempat paling sesuai untuk bercerita dan meluah rasa. Dari 2002 hingga kini, sinilah tersimpannya segala gelodak jiwa yang kadang-kadang tidak mampu dikongsi secara terus dengan orang lain.

Namun begitu apabila sudah berkahwin, aku rasa hidup ini lebih damai tanpa banyak titik kabur yang meruntun hati. Hari-hari yang dilalui lebih terancang dan lebih istimewa. Hadir Qaseh hampir setahun lalu menambah lagi sebab untuk aku menumpukan perhatian kepada perkara yang lebih jelas. Maka, tidak perlu lagi aku selalu menulis di sini mengenai apa yang terbuku di hati. Zura ada dan Qaseh pun ada. Mereka peneman jiwa yang 'sempurna'.

Satu lagi, aku ada dua atau tiga tempat di maya ini yang boleh aku guna untuk berinteraksi. Instagram, Twitter dan paling kerap, Facebook.


Aku fikir Facebook telah mengambil alih peranan blog ini. Apa tujuan blog ini lima tahun lalu, kini ianya aku sampaikan di Facebook. Sana aku ada lebih 500 pasang mata yang memerhatikan. Sini aku cuma ada 57 dan mungkin sebahagian besar dari mereka ini sudah tidak lagi datang.

Aku fikir blog sebagai sebuah lokasi jurnal peribadi sudah semakin pudar kegemerlapannya. Ianya sekarang tidak lebih dari tempat orang berpolitik atau menjual perkhidmatan yang kita tidak perlu. Malah sebenarnya, blogspot secara langsung kini sudah diintergasi ke dalam Google+. Cuma Google+ langsung tidak popular di Malaysia.

Aku tidak tahu ke mana arah blog ini lima tahun dari sekarang. Harapnya masih kekal di sini dan aku masih ada kesempatan waktu untuk terus menulis. Aku mahu 20 tahun dari sekarang, Qaseh dapat membaca semua yang ditulis di sini. Aku terkenang suatu ketika aku sempat membaca buku nota kecil peninggalan arwah datuk. Beliau meninggal sekitar awal 80an, ketika aku masih kecil. Bila aku baca kembali tulisannya di dalam buku nota itu, aku terasa dekat dengannya. Sayangnya arwah Ayah tidak pernah ada buku nota sebegitu.

Aku mahu Qaseh ada sesuatu untuk diingatinya mengenai aku suatu hari kelak. Aku juga mahu diri aku sendiri mempunyai sesuatu untuk diingati suatu masa kelak di waktu otak ini semakin berat hendak mengingati segala perkara dan pengalaman. Ianya catatan hidup yang cukup bermakna. Walaupun hanya sekarang 10 tahun sepanjang tempoh hidup aku, aku fikir ianya cukup menarik.

Aku mahu Qaseh juga menulis. Supaya dia sedar bahawa dunia ini di mata pena (atau di keyboard) adalah sangat indah dan penuh cerita-cerita yang menarik.

Okay, esok lusa aku hendak menulis hal politik di sini. Heh...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…