Langkau ke kandungan utama

Diari

Hey...

Sudah hampir sebulan tidak menulis di sini. Selalunya aku akan beri alasan ketiadaan masa.

Masa ada. Banyak. Idea pun ada. Banyak.

Aku rasa jawapan paling tepat adalah perubahan. Jika lima tahun dulu, blog ini aku fikir tempat paling sesuai untuk bercerita dan meluah rasa. Dari 2002 hingga kini, sinilah tersimpannya segala gelodak jiwa yang kadang-kadang tidak mampu dikongsi secara terus dengan orang lain.

Namun begitu apabila sudah berkahwin, aku rasa hidup ini lebih damai tanpa banyak titik kabur yang meruntun hati. Hari-hari yang dilalui lebih terancang dan lebih istimewa. Hadir Qaseh hampir setahun lalu menambah lagi sebab untuk aku menumpukan perhatian kepada perkara yang lebih jelas. Maka, tidak perlu lagi aku selalu menulis di sini mengenai apa yang terbuku di hati. Zura ada dan Qaseh pun ada. Mereka peneman jiwa yang 'sempurna'.

Satu lagi, aku ada dua atau tiga tempat di maya ini yang boleh aku guna untuk berinteraksi. Instagram, Twitter dan paling kerap, Facebook.


Aku fikir Facebook telah mengambil alih peranan blog ini. Apa tujuan blog ini lima tahun lalu, kini ianya aku sampaikan di Facebook. Sana aku ada lebih 500 pasang mata yang memerhatikan. Sini aku cuma ada 57 dan mungkin sebahagian besar dari mereka ini sudah tidak lagi datang.

Aku fikir blog sebagai sebuah lokasi jurnal peribadi sudah semakin pudar kegemerlapannya. Ianya sekarang tidak lebih dari tempat orang berpolitik atau menjual perkhidmatan yang kita tidak perlu. Malah sebenarnya, blogspot secara langsung kini sudah diintergasi ke dalam Google+. Cuma Google+ langsung tidak popular di Malaysia.

Aku tidak tahu ke mana arah blog ini lima tahun dari sekarang. Harapnya masih kekal di sini dan aku masih ada kesempatan waktu untuk terus menulis. Aku mahu 20 tahun dari sekarang, Qaseh dapat membaca semua yang ditulis di sini. Aku terkenang suatu ketika aku sempat membaca buku nota kecil peninggalan arwah datuk. Beliau meninggal sekitar awal 80an, ketika aku masih kecil. Bila aku baca kembali tulisannya di dalam buku nota itu, aku terasa dekat dengannya. Sayangnya arwah Ayah tidak pernah ada buku nota sebegitu.

Aku mahu Qaseh ada sesuatu untuk diingatinya mengenai aku suatu hari kelak. Aku juga mahu diri aku sendiri mempunyai sesuatu untuk diingati suatu masa kelak di waktu otak ini semakin berat hendak mengingati segala perkara dan pengalaman. Ianya catatan hidup yang cukup bermakna. Walaupun hanya sekarang 10 tahun sepanjang tempoh hidup aku, aku fikir ianya cukup menarik.

Aku mahu Qaseh juga menulis. Supaya dia sedar bahawa dunia ini di mata pena (atau di keyboard) adalah sangat indah dan penuh cerita-cerita yang menarik.

Okay, esok lusa aku hendak menulis hal politik di sini. Heh...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…