Langkau ke kandungan utama

Mengenai 5S

Semalam selesai audit 5S di pejabat. Sudah lima tahun pejabat ini terlibat dengan 5S, jadi ini adalah perkara biasa bagi kami di pejabat. Aku sendiri kenal mengenai 5S lebih lama dari itu kerana suatu ketika dulu aku pernah ditugaskan untuk membukukan slaid 5S.

Tetapi aku tidak pernah suka 5S.

5S itu sendiri adalah bagus. Sebuah konsep yang baik untuk diamalkan di pejabat bagi memastikan efisiensi kerja. Tetapi apabila diberikan kepada kakitangan kerajaan, ianya bertukar menjadi ritual mencantik dan menghias pejabat. Perkara lain cuma 30%. Ianya dalam banyak segi menyekat kebebasan berkreatif. Kreatif tetap atas tetapi dalam keadaan terkawal. Satu design/corak mengisi ruang yang luas sedangkan ruang itu sebenarnya boleh dimuatkan dengan pelbagai corak yang lebih menarik.

Sebab itu aku sedaya upaya tidak mahu terlibat dengan serius hal-hal 5S dan aku jelaskan secara literal kepada bos aku mengenai pendirian aku itu. Cuma untuk semalam, aku membantu sedikit mengikut kehendak mereka. Cukup sekadar ada dan mereka boleh melihatnya.

Kalau diberi pilihan, aku mahu biarkan pejabat aku seperti di Googleplex atau Pixar. Ianya lebih personal. Malah aku lihat pejabat-pejabat Jepun pun tidak 'semeriah' pejabat aku. Ianya sekadar bersih, tersusun dan kemas. Asas utama 5S. Hiasan hanya side-show. Tetapi di pejabat ini, hiasan adalah perkara utama. Kebersihan dan kekemasan adalah side-show.

Entah berapa lama program 5S ini akan diterap di pejabat-pejabat kerajaan. Sampai masa nanti ianya akan pudar juga. Jangan biarkan aku bercakap mengenai kos 5S pula. Kebanyakkan adalah palsu dan plastik.

Agak sukar hendak menukar persepsi orang lain mengenai konsep sebenar 5S. Kalau di pejabat ini, ianya berpunca dari sinambungan terhadap pertandingan keceriaan perjabat yang pernah diadakan sebelum 5S dipraktik di sini. Keceriaan pejabat mampu membuat ruang pejabat menjadi sangat cantik dan selesa tetapi dalam masa yang sama juga, kalau salah buat, boleh jadi macam tadika.

Entahlah. Lima tahun lebih aku alami 5S. Ianya masih tidak mengubah persepsi aku mengenainya.

Lagi lima tahun pun belum tentu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…