Langkau ke kandungan utama

Sungai Limau - Suatu Pandangan 1

Awal bulan lalu, aku berpeluang menjalankan tugas di kawasan Sungai Limau, Yan, Kedah yang sedang demam menghadapi pilihanraya. Itulah kali pertama aku bekerja di dalam suasana orang sedang hendak menghadapi pilihanraya. Tugas ini tugas rasmi. Tidak ada kena mengena dengan pilihanraya tersebut walaupun secara rasionalnya anda sendiri faham bagaimana. 'Rasmi' hanya pada tiket.

Sehari dua aku di situ, aku banyak belajar perkara baru. Aku faham keluhan satu pihak mengenai ketidakadilan pilihanraya dan aku juga faham satu pihak lagi kenapa mereka bersungguh-sungguh hendak menang pilihanraya.

Aku fikir secara umumnya, demokrasi di Malaysia ini masih dalam keadaan yang baik. Pilihanraya masih tetap diadakan dan kalah menang itu sentiasa berlaku. Aku juga fikir sistem dua parti sangat sesuai dengan lanskap Malaysia. Cuma aku rasa wajar semua pihak biarkan kedua-dua parti ini kukuh dan berguna.

Satu kesilapan besar rakyat terutama orang Melayu adalah kerana kesetiaan yang terlampau. Kesetiaan yang kadang kala membawa ke arah ketaksuban. Mereka sering lupa apa fungsi pilihanraya, apa fungsi wakil rakyat dan apa hak mereka sebagai pengundi. Apa yang berlaku, mereka anggap parti dan pilihanraya seperti sukan. Ada pihak yang bertanding dan perlu disokong.

Sukan adalah sekadar itu; sukan. Keseronokan dan kepuasan melihat pasukan pilihan kita berjaya. Apa yang kita dapat? Selalunya sekadar 'bragging rights' atau hak untuk mendabik dada bahawa pasukan yang anda sokong berjaya. Ramai antara kita langsung tak peduli kesan jangka panjang apabila memilih pemimpin.

Zaman ini bukan lagi zaman memilih pemimpin berdasarkan parti yang diwakilinya. Kita sepatutnya sudah melangkaui zaman itu sejak dulu lagi. Kita sebenarnya perlu jadi masyarakat Cina. Mereka pilih pemimpin untuk kepentingan mereka, untuk kebaikkan mereka. Mereka pilih pemimpin yang mampu memberi pulangan paling maksimum dalam tempoh lima tahun selepas pemimpin itu dilantik.

Realitinya begitu. Pemimpin yang dilantik hasil dari pilihanraya sebenarnya tidak lebih daripada seorang wakil kepada sekumpulan orang. Orang ini sepatutnya menjalankan tugas dan arahan yang kita (rakyat yang memilih beliau) berikan. Sebab itulah mereka digelar Wakil Rakyat. Maksudnya mereka adalah wakil kepada rakyat di kawasannya di dalam sesebuah kerajaan. Fungsi Wakil Rakyat adalah untuk berkhidmat kepada orang di kawasan yang diwakilinya.

Wakil Rakyat bukanlah tok demang atau dewa atau pembesar berdaulat. Mereka adalah di kalangan kita sendiri. Mereka ini sepatutnya berkhidmat untuk kita, bukan sebaliknya. Sebab itulah kita harus memilih pemimpin berdasarkan keupayaan beliau menjalankan tugas yang diamanahkan.

Bersambung... 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…