Langkau ke kandungan utama

Pertama, 2014

Dua Ribu Empat Belas.

Tahun baru. Tahun ke-39 hidup aku.

Tahun ke-3 perkahwinan aku dengan Zura.

Tahun ke-2 Qaseh.

Aku tidak pernah ada azam tahun baru seperti sesetengah orang lain. Hidup ini berlalu seperti biasa. Tahun ini juga merupakan tahun ke-12 aku bekerja di sini, di tempat ini. Sudah lama. Sudah hampir 1/3 hidup aku di sini. Tanpa apa-apa kejayaan yang jelas.

Mungkin aku perlu jalan yang baru. Jalan yang lebih menguntungkan secara kewangan. Itu lebih penting buat masa ini. Kalau Qaseh hendak ada adik sekalipun, kewangan perlu difikirkan. Kos hidup di bandar besar sekarang terlalu tinggi untuk berasa selesa untuk penjawat awam seperti aku. Hidup boleh tetapi seperti kais pagi makan pagi...

Syukur juga ada kerja-kerja grafik sambilan yang memberikan sumber kewangan sedikit sekali sekala. Cukup untuk melunaskan hutang dan membeli keperluan.

Itu azam ke?

Entahlah. Mungkin juga. Sebuah harapan yang memerlukan usaha. InshaAllah aku cuba buat yang terbaik untuk tahun ini dan hari-hari mendatang.

Blog ini sudah berusia 13 tahun. Tahun lalu adalah tahun paling sedikit aku menulis di sini. Beberapa kali aku berhasrat untuk kembali aktif di sini tetapi terasa begitu sukar hendak dilakukan. Aku tidak pasti apakah masih ada yang membaca.

Namun begitu, seperti yang aku pernah katakan, aku tetap akan menulis di sini selagi mampu dan keadaan mengizinkan. Biar ianya menjadi legasi kehidupan ini yang tidak seberapa. Sekalil sekala aku membelek-belek tulisan lama aku di sini dan aku tersenyum sendirian. Mungkin begitu perasaan si penulis diari yang menyimpan kenangan mereka berpuluh tahun. Diari kehidupan aku di sini, biarpun sekadar 13 tahun.

Selamat Tahun Baru 2014. Semoga damai hidup kita sepanjang perjalanan ini.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…