Langkau ke kandungan utama

Permainan Komputer - OpenTTD

Walaupun aku sudah berusia 40 tahun, aku masih berminat dengan permainan komputer (PC Games). Anehnya, sejak dulu aku tidak pernah minat dengan games bercorak ganas dan seram yang popular. Paling ekstrem adalah Unreal Tournament dan aku bermain tersebut kerana waktu aku bekerja di sebuah Cyber Cafe. Sebaliknya aku lebih berminat kepada games berbentuk strategi dan simulation.

Games yang aku masih main dari dulu hingga kini adalah Transport Tycoon Deluxe, Civilization, SimCity dan Football Manager. Aku sedang sibuk bermain OpenTTD iaitu Transport Tycoon Deluxe versi open platform yang dibangunkan oleh peminat games asal tersebut. Jadi untuk kali ini aku akan ceritakan mengenai OpenTTD.

OpenTTD


OpenTTD adalah games pengurusan pengangkutan di mana kita bertanggungjawab untuk mengendali sebuah syarikat pengangkutan yang boleh beroperasi menggunakan apa saja bentuk pengangkutan di darat, laut dan udara. Tugas utama kita adalah untuk menyediakan pengangkutan dari poin A ke poin B dengan mengangkut manusia atau barang demi mengaut keuntungan. Games ini dicipta oleh Chris Sawyer pada penghujung tahun 80an lagi.

Apa menarik sangat games ini? Jalinan jalan kereta api yang kita bina bersimpang siur dan melihat kereta api bergerak ke sana sini mengikut perjalanan yang telah ditentukan. Itu yang paling menarik mengenai OpenTTD. Nampak mudah tetapi sangat teknikal. Kita bersaing dengan pencabar untuk menyediakan kemudahan pengangkutan yang paling efisien. Tetapi selalunya aku bermain tanpa pencabar kerana aku lebih berminat untuk membina rangkaian pengangkutan yang paling efisien. Jadi sering ada pembetulan sana sini untuk laluan kereta api paling pantas atau laluan penerbangan paling optimum. Jika anda rajin melihat video di YouTube, anda boleh jumpa peminat fanatik OpenTTD yang membina rangkaian pengangkutan terunggul mereka.

Jalinan kereta api bersimpang siur.
Komuniti games ini juga telah membuat pelbagai modifikasi terutama dari sudut jentera/kenderaan yang digunakan dalam games. Kebanyakkan kenderaan yang dimodifikasi oleh komuniti OpenTTD adalah berdasarkan kepada kenderaan di dunia sebenar seperti Shanghai Maglev dan Airbus A380. Setiap masa ianya dikemaskini dan diperbaharui. Dalam games OpenTTD sendiri mempunyai tools untuk menyemak di internet sama ada modifikasi terbaru sudah diterbitkan dan kita boleh download untuk menggunakannya.

Stesen kereta api untuk mengangkut arang batu ke loji janakuasa elektrik.
Aku fikir games ini sangat sesuai untuk mereka yang sukakan pengurusan strategik dan pembangunan infra pengangkutan. Kita juga boleh belajar mengenai supply chain, bekalan dan permintaan semasa.

Untungnya games ini adalah percuma dan boleh di download di www.openttd.org

Keperluan sistem PC tidak terlalu tinggi. Malah kalau PC anda berusia lebih lima tahun pun masih okay. Cuma anda perlu ambil maklum, dari segi grafik, ianya bukanlah grafik tahap tinggi. Games ini menggunakan grafik kuno zaman awal 90an dengan paparan 2D 8 bit saja. Komuniti games ini sedang dalam proses untuk membuat modifikasi dari 8 bit ke 32 bit supaya paparan di atas monitor yang besar nampak lebih cantik dan tidak berpiksel.

Sekiranya ada kesempatan, aku akan membuat tutorial mudah untuk mula belajar main games ini. InshaAllah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…