Langkau ke kandungan utama

Kamu Boleh Terus Memberi Komen, Tanpa Nama

Aku menulis blog sudah lama, lebih 7 tahun. Awalnya dulu aku host sendiri melalui laman web. Kemudian aku berpindah ke uJournal, Diaryland dan akhirnya di Blogspot. Sejak di uJournal sudah ada kemudahan untuk pembaca memberi komen. Tapi awalnya dulu kalau ada pun yang beri komen, mereka adalah kenalan aku yang bertanya khabar, tidak memberi komen mengenai topik yang aku tulis.

Blog sekarang ini boleh dikatakan selalu aku terima komen-komen dari pembaca yang ada kaitan dengan topik yang aku bincangkan. Selalunya aku biarkan saja komen itu terpapar dan aku takkan komen balik. Itu hak masing-masing untuk membahaskan. Kenapa aku perlu menyatakan pendapat mengenai tulisan aku sendiri? Kecuali suatu ketika dahulu mengenai kewajaran JPN mengadakan kursus vokal. Kerana aku mahu menjelaskan pendapat aku dan kewajarannya.

Sehari dua ini aku terima lagi komen-komen kritikal yang aku fikir datangnya tidak jauh. Aku fikir biarkan saja pendapat mereka. Kita boleh kenal persepsi orang apabila melihat gaya penulisan mereka. Apa yang mereka nampak (perkara pertama dalam fikiran mereka) dan apa yang mereka fikir benar dalam sesuatu situasi. Namun, aku hargai setiap komen. Jadi aku tidak delete melainkan aku rasa ianya amat-amat sensitif.

Aku sebenarnya lebih menghargai komen yang meninggalkan nama atau nama gelaran mereka daripada yang berselindung dengan gelaran Anonymous atau Tanpa Nama kemudian membuat kritikan. Dalam hati, aku fikir mereka tidak lebih dari cemburu atau takut, mungkin. Boleh saja aku set supaya setiap komen disertakan dengan nama dan alamat email pemberi komen. Tapi apakah ianya berbaloi? Tidak juga. Malah, pastinya mereka yang mahu memberi kutukan takkan mahu guna nama sebenar mereka. Jadi biarkanlah mereka guna Anonymous atau Tanpa Nama asal mereka selesa.

Kamu juga jangan percaya dengan Hit Counter atau jumlah pengunjung yang tertera di tepi kanan blog ini. 90% daripadanya adalah pengunjung yang tersalah masuk pintu. Melalui carian mereka di Google atau Yahoo, mereka temui blog ini yang mungkin ada menulis salah satu perkataan dalam carian mereka. Carian paling popular yang sering menyebabkan pengunjung terpesong ke blog aku adalah "beli tiket bas secara online" (ini aku pernah tulis mengenai perkhidmatan beli tiket bas secara online oleh MaraLiner), "kerja kerajaan" dan "tips temuduga kerja kerajaan" - dua ini adalah kerana aku sering bercerita mengenai pengalaman bekerja di jabatan kerajaan dan juga dua (2) post blog aku mengenai tips menghadapi temuduga kerja kerajaan. Namun ada juga beberapa pengunjung yang tiba akibat hasil carian mereka mengenai perpaduan kaum, penggunaan bahasa dan bangsa Malaysia. Menarik.

Daripada purata 50 pengunjung sehari, cuma tidak sampai 5 pengunjung sehari adalah pengunjung yang sama (returning visitors). Maksudnya pengunjung tetap. Jadi memang tidak ramai. Selebihnya adalah seperti yang aku kata di atas dan juga boleh jadi pengunjung yang sekali sekala datang. Boleh jadi juga apabila aku beri komen di blog lain, mereka yang turut baca komen ini menekan status nickname aku (frossonice) untuk mengetahui aku siapa.

Menurut StatCounter.com, iaitu penjaga statistik frossonice.com, purata pengunjung (unique visitors) harian aku adalah 48 orang dengan jumlah pengunjung kali pertama purata adalah 41 orang. Maknanya cuma seramai 7 orang saja adalah pengunjung berulang (returning visitors). 

Post paling popular? Beli Tiket Bas Secara Online

Menarik? Jadi kesimpulannya, aku perlu lebih menulisan mengenai hal semasa. Begitu? Tidak. Aku akan menulis apa yang aku mahu tulis.

Ulasan

 1. aku_ayu11:52 PTG

  ya.. keep up..!

  BalasPadam
 2. Penggunaan anonymous kadang-kadang memang menjengkelkan...kita ni bukanlah heran sangat nak tau nama dorang..Cuma jadi masalahnya bila dorang taknak bertanggungjawab dengan apa yang dorang cakap.

  Tak kisah kalau menggunakan nama samaran. Sekurang-kurangnya kalau lepas ni dia ada komen di mana-mana tempat, kita tahu dia dari orang yang sama..

  Anonymous dan Kesannya ke Atas Blog

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…